0

Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką

Składniki:

  • 350 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250 g pomidorków cherry
  • Natka pietruszki
  • 4 jajka
  • Masło
  • Sól i pieprz

Jak przygotować jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką?

Umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie obierz je, pokrój w ósemki i włóż do garnka. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut na wolnym ogniu (od momentu zagotowania się wody). Po tym czasie należy je odcedzić.

Do gotowania ziemniaków polecamy m.in. garnki Gerlach MODEL ze specjalnym systemem odcedzania.

Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Umytą papryką pokrój w paski lub kostkę, a pomidorki cherry przekrój na pół.

Świeżą natkę pietruszki umyj i poszatkuj, używając np. tasaka do ziół Gerlach NATUR.

Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Na dużej głębokiej patelni np. Gerlach MONOLIT rozgrzej masło, dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż wszystkie składniki tak, aby stały się miękkie.

Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką – Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Następnie dodaj do nich ziemniaki, pomidory oraz przyprawy – słodką paprykę, sól, pieprz.

Całość smaż do momentu, aż pomidory zmiękną i wypuszczą sok. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Na drugiej patelni usmaż jajka.

Gdy wszystko jest już gotowe jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką przełóż na talerze.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności