Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką

Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką

Składniki:

  • 350g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 250g pomidorków cherry
  • Natka pietruszki
  • 4 jajka
  • Masło
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Obieramy ziemniaki, kroimy w ósemki i wsadzamy do garnka. Zalewamy ziemniaki wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Odcedzamy.

Obieramy i kroimy drobno cebulę oraz czosnek.

Myjemy paprykę i pomidorki.

Paprykę kroimy w paski. Paski przekrawamy na pół.

Pomidorki przekrawamy na pół.

Pietruszkę myjemy i szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, paprykę i czosnek. Przesmażamy całość, aż wszystkie składniki staną się miękkie.

Następnie dodajemy ziemniaki, pomidorki, słodką paprykę, sól i pieprz. Smażymy całość, do momentu, aż pomidorki staną się miękkie i puszczą sok.

Na koniec doprawiamy danie poszatkowaną pietruszką. Mieszamy.

Na osobnej patelni smażmy jajka smażone.

Gdy wszystkie składniki są gotowe, nakładamy warzywa na talerz. Na każdą porcję kładziemy jajko sadzone.

Wskazówka:

Do przygotowania jajek po hiszpańsku polecamy głęboka patelnię Contrast Procoat.

Patelnia głęboka Contrast Procoat


powrót

Produkty powiązane

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności