Składniki:
- 350 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 g pomidorków cherry
- Natka pietruszki
- 4 jajka
- Masło
- Sól i pieprz
Jak przygotować jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką?
Umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie obierz je, pokrój w ósemki i włóż do garnka. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut na wolnym ogniu (od momentu zagotowania się wody). Po tym czasie należy je odcedzić.
Do gotowania ziemniaków polecamy m.in. garnki Gerlach MODEL ze specjalnym systemem odcedzania.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Umytą papryką pokrój w paski lub kostkę, a pomidorki cherry przekrój na pół.
Świeżą natkę pietruszki umyj i poszatkuj, używając np. tasaka do ziół Gerlach NATUR.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Na dużej głębokiej patelni np. Gerlach MONOLIT rozgrzej masło, dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż wszystkie składniki tak, aby stały się miękkie.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka MONOLIT 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj do nich ziemniaki, pomidory oraz przyprawy – słodką paprykę, sól, pieprz.
Całość smaż do momentu, aż pomidory zmiękną i wypuszczą sok. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
Na drugiej patelni usmaż jajka.
Gdy wszystko jest już gotowe jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką przełóż na talerze.
Smacznego!