Jak posługiwać się sztućcami?

Jak posługiwać się sztućcami?

 Jedną z kluczowych zasad savoir-vivre przy stole jest poprawne posługiwanie się sztućcami. Aby nie popełnić faux pas, warto zadbać nie tylko o odpowiednią kolejność, ale także o prawidłowy sposób ich używania.

Ułożenie sztućców

Zasiadając do stołu w restauracji, podczas uroczystego przyjęcia czy rodzinnych spotkań, często znajdujemy przed sobą nakrycie z całym wachlarzem sztućców. Warto wówczas pamiętać o podstawowej zasadzie, która mówi, że w pierwszej kolejności używamy sztućców leżących na zewnątrz, najdalej od talerza. Kolejność ułożenia sztućców powinna być zgodna z kolejnością serwowanych dań. Sztućce deserowe znajdujące się u góry talerza używane są na końcu.

Jedzenie nożem i widelcem

Pomimo tego, że posługiwanie się nożem i widelcem nie sprawia kłopotów większości osób, okazuje się, że można wyróżnić aż 3 sposoby jedzenia za pomocą tych sztućców.
Pierwszy sposób polega na tym, że widelec trzymamy w lewej ręce grzbietem do góry. Po odkrojeniu kawałka mięsa, odwracamy widelec, a przy pomocy noża na jego grzbiet nakładamy ziemniaki i warzywa, następnie spożywamy wszystko razem.
Według drugiej metody, trzymając widelec w lewej ręce grzbietem do góry, możemy odkroić nożem kawałek mięsa, a następnie odwrócić widelec grzbietem do dołu i włożyć mięso do ust. Kolejnym krokiem jest odłożenie noża i przełożenie widelca do prawej ręki. Dodatki, takie jak na przykład warzywa i ziemniaki jemy nakłuwając je na widelec.
Trzeci sposób, uznawany za najbardziej elegancki, polega na tym, że podczas odkrajania kawałka mięsa trzymamy widelec grzbietem ku górze, a  podnosząc kęs do ust, widelec odwracamy grzbietem ku dołowi. Zaleca się spożywanie po kolei – najpierw mięsa, potem dodatków.
Co ważne, jedząc potrawy nożem i widelcem należy pamiętać, że nóż powinien być używany tylko do krojenia mięsa oraz jako pomoc w nabieraniu małych elementów, takich jak na przykład drobne warzywa, w sytuacji kiedy nie możemy sobie poradzić za pomocą samego widelca. Według zasad savoir-vivre wyklucza się użycie noża do dzielenia na mniejsze porcje, np. ziemniaka. Możemy go podzielić wyłącznie widelcem. Podobnie jest w przypadku pierogów, naleśników, omletów i pasztecików. Nie używamy noża także do warzyw, kotletów mielonych, pulpetów i gołąbków. Rybę, podaną w całości lub w dzwonkach ze skórą, jemy specjalnym nożem i widelcem. Natomiast do rybnego fileta używamy samego widelca.

Jedzenie łyżką

Podczas spożywania zupy warto pamiętać, że zupę nabieramy „od siebie”, a łyżkę napełniamy do około 2/3 jej pojemności. Jedząc, łyżkę wkładamy do ust czubkiem, najwyżej do dwóch trzecich długości miseczki. Kończąc jedzenie, nie należy przechylać talerza, ale pozostawić resztkę zupy na talerzu.

Zachowując dobre maniery przy stole, należy pamiętać również o ogólnych zasadach związanych z posługiwaniem się sztućcami:

• Raz wzięte ze stołu sztućce, nie mogą być z powrotem na niego odłożone. Możemy je odłożyć jedynie na talerz.
• Odkładając sztućce podczas posiłku, nóż i widelec krzyżujemy na talerzu w ten sposób, aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewą stronę, a widelec grzbietem w dół i skierowany zębami w górę.
• Sztućce przeznaczone do przystawek, zup i deserów odkładamy na talerz leżący pod spodem, pamiętając także o tym, aby nie zostawiać łyżeczki w filiżance czy w pucharku do lodów.
• Nakładając potrawy na talerz używamy wyłącznie łyżki lub widelca, które są do tego przeznaczone.
• Trzymając sztućce unikamy gestykulowania i wymachiwania dłońmi.
Jeśli którykolwiek ze sztućców spadnie na podłogę, należy poprosić o jego wymianę.

 


powrót