Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przygotować ciasto na gofry? To naprawdę nie jest trudne. Przygotuj kilka akcesoriów kuchennych, składniki i zabierz się do pracy. Domowe gofry mają naprawdę wyśmienity smak, dlatego warto je od czasu do czasu stworzyć samodzielnie. Zwłaszcza że nie jest to trudne. Świeże, chrupiące gofry warto spróbować!
Co jest potrzebne, aby przygotować ciasto na gofry?
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 4 jaja
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- Szklanka oleju słonecznikowego
- Szczypta soli
- Świeże maliny i jagody
Podane składniki wystarczą na przygotowanie ok. 12 gofrów. Sprawdź przepis na gofry chrupiące.
Jak przygotować ciasto na gofry?
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy, łącząc suche składniki. Następnie dodajemy mleko, olej roślinny, jajka i miksujemy. Powinno powstać gładkie ciasto bez grudek. Jeśli chcesz uzyskać szczególnie puszystą konsystencję możesz wcześniej rozdzielić żółtka. Tak przygotowane białka ubij i połącz masy za pomocą szpatułki.
Rozgrzej gofrownicę, wlej odpowiednią ilość ciasta, wyrównaj ciasto szpatułką i piecz przez 3 minuty. Po wyciągnięciu następuje krótki etap studzenia ciasta. Warto odczekać kilka minut przed nakładaniem na nie dodatków.
Gotowe gofry posyp cukrem pudrem i podawaj ze świeżymi owocami: malinami oraz jagodami. Możesz je serwować również z innymi ulubionymi dodatkami. Przygotuj je w trakcie, gdy zaczynasz smażyć gofry, np. ubij bitą śmietanę. Dobrze sprawdza się też dżem, rozpuszczona czekolada, drobne cukierki, czy nawet orzechy. Gofry możesz posypać też samym cukrem pudrem.
Czym są domowe gofry?
Gofry to po prostu rodzaj pulchnego ciasta, które wywodzi się z czasów średniowiecznych. Współcześnie przygotowuje się je w specjalnych maszynach, które nadają im różnorodne kształty oraz wypustki. Można podawać je na wiele sposobów, choć najczęściej funkcjonują jako deser.
Z czym można podać chrupiące gofry?
Gofry wyśmienicie pasują po prostu z owocami, jak maliny i jagody, ale nie tylko. Możesz stworzyć pyszny deser używając czekolady, bitej śmietany, czy różnego rodzaju słodyczy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na wytrawnie, korzystając np. z serka kanapkowego. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia – sprawdź wszystkie sposoby na podanie najlepszych gofrów!
Prosty przepis na gofry: jaki przepis jest popularny?
Jedne z najpopularniejszych gofrów to gofry brukselskie, znane też jako gofry belgijskie. Po raz pierwszy były sprzedawane w 1839 roku w obwoźnej luksusowej cukierni. Sprzedawał je Maximilien Consael. Współcześnie są popularnym jedzeniem ulicznym, które jest sprzedawane głównie w miejscach turystycznych.