Składniki (na 12 gofrów):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 4 jaja
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- Szklanka oleju słonecznikowego
- Szczypta soli
- Świeże maliny i jagody
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, olej roślinny, jajka i miksujemy na gładką masę.
Rozgrzewamy gofrownicę, wlewamy odpowiednią ilość ciasta, wyrównujemy ciasto szpatułką i pieczemy przez 3 minuty.
Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi malinami oraz jagodami.
Wskazówka:
W przygotowaniu gofrów na pewno pomoże nam szpatułka silikonowa Natur.