0

Jak przygotować ganek żeliwny emaliowany do użytku?

Jak przygotować garnek żeliwny emaliowany do użytku? To prostsze niż myślisz i nie różni się szczególnie od przygotowania patelni z powłoką nieprzywierającą. Przed pierwszym użyciem poświęć mu chwilę, aby móc przez lata cieszyć się najwyższej jakości produktem.

Dlaczego garnek żeliwny emaliowany?

Garnki żeliwne charakteryzują się wyjątkową trwałością. Nagrzewają się stosunkowo powoli, ale równomiernie, co sprzyja długotrwałemu gotowaniu czy duszeniu potraw. Z tego powodu są idealne do np. przygotowywania zup, sosów, czy różnego rodzaju mięs. Dodatkowo przez dłuższy czas utrzymują ciepło potraw po przygotowaniu, dlatego doskonale nadają się dla rodzin, które spożywają obiad o różnej porze.

Jedną z wad garnków żeliwnych może być ich podatność na rdzę. Takie naczynia nie mogą być zbyt długo poddane działaniu wody, dlatego nie można ich np. zalać w zlewie. Wymagają też specjalnego przechowywania i nie najlepiej nadają się do przechowywania w nich kwaśnych potraw. Dlatego też lepiej postawić na garnki z emalią. Nie tylko zapobiega ona przywieraniu żywności do garnka, ale również właściwie zapobiega rdzy i sprawia, że korzystanie z naczynia nie różni się szczególnie od użytkowania patelni czy stalowego garnka.

Dlatego też, jeśli szukasz trwałego i bezpiecznego w użytkowaniu naczynia, które jednocześnie będzie wygodne i łatwe w obsłudze, postaw na żeliwny garnek emaliowany.

Jak przygotować żeliwny garnek emaliowany do użytku?

Przygotowanie garnka emaliowanego do użytku nie różni się szczególnie od przygotowania innych naczyń. Po zakupie należy dokładnie go umyć, najlepiej używając miękkiej gąbeczki oraz detergentu z delikatnym składem. Następnie należy go wytrzeć, wlać do wnętrza wodę i zagotować ją.

Po kilku minutach wyłącz grzanie i zaczekaj, aż woda wystygnie. Następnie wylej ją, ponownie przepłucz garnek i wytrzyj go do sucha. Na koniec możesz posmarować go cieniutką warstwą oleju, np. rzepakowego, aby zabezpieczyć emalię przed ewentualnymi zarysowaniami.

Tak przygotowany garnek możesz przechowywać w zamkniętej, zacienionej szafce. Pokryte emalią garnki żeliwne nadają się również do przechowywania dowolnych potraw w lodówce.

Jak konserwować garnek żeliwny z emalią?

Konserwacja garnka żeliwnego pokrytego emalią to właściwie jego regularne czyszczenie. Staraj się nie doprowadzać do sytuacji, w której naczynie pełne pozostałości po jedzeniu stoi przez dłuższy czas. Myj go od razu, ręcznie bądź w zmywarce (stosuj się do zaleceń producenta). Raz na jakiś czas możesz odnowić cienką warstwę oleju jadalnego.

W przypadku garnków emaliowanych ważne jest to, aby unikać możliwości obicia naczynia. Choć powłoka jest twarda, to np. przy gwałtownej styczności z ostrym rogiem marmurowego kuchennego blatu może po prostu odpaść. Dlatego staraj się układać garnki tak, by nie dotykały się wzajemnie, a jeśli w otoczeniu znajdują się szczególnie ostre przedmioty, zwróć uwagę, aby naczynia się nie poobijały.

Garnki żeliwne NATUR IRON także na indukcję

Jeśli właśnie szukasz wysokiej jakości garnka wykonanego z emaliowanego żeliwa, koniecznie zwróć uwagę na naczynia z linii NATUR IRON, w której znajduje się brytfanna 5,5 l oraz garnki o pojemności 3 oraz 5 l. To wysokiej jakości produkty, które sprawdzą się w każdej kuchni, także w tej z kuchenką indukcyjną. Zostały pokryte nieprzywierającą i antyalergiczną emalią. Posiadają wygodne pokrywki, które można wkładać do piekarnika, tak samo, jak i garnki. Elegancki design oraz biały kolor doskonale wpasują się zaś w wiele nowoczesnych, modnych kuchni.

Skoro już wiesz, jak przygotować garnek żeliwny emaliowany do użytku to możesz zabierać się za gotowanie! W takich naczyniach stworzysz wiele wspaniałych dań. Nie tylko przygotujesz zupę na obiad, ale również wykorzystasz je np. do upieczenia pysznego chleba z chrupiącą skórką.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności