Znajdują się w każdej kuchni, używane są niemal codziennie, czasem nawet kilka razy w ciągu dnia – garnki. Naczynia, bez których praktycznie ciężko się obejść. Gotowanie może być prawdziwą przyjemnością, ale jeśli przypadkiem danie się przypali, radość znika. Przywierające do dna kawałki są trudne do usunięcia, ale możliwe, dzięki kilku sprawdzonym sposobom.
Resztki przypalonej potrawy najlepiej usunąć tak szybko, jak to możliwe. Jeśli zostaną one dłużej w garnku, mogą przyschnąć, a pozbycie się ich może być o wiele trudniejsze. Warto od razu po gotowaniu zalać garnek ciepłą wodą (możesz do niego dodać odrobinę płynu do naczyń). Im później to zrobisz, tym trudniej będzie Ci się pozbyć pozostałych na dnie kawałków, ponieważ zaczną wysychać. Zostaw garnek z wodą na kilka do kilkunastu minut, a później spróbuj wyczyścić go delikatną bawełnianą ścierką i płynem do naczyń. Gdy ta metoda się nie sprawdzi, wykorzystaj do tego jeden z domowych sposobów.
Woda
Wlej wodę do garnka, tak aby przykryła całe dno z przypalonymi resztkami i zagotują ją. Jeśli woda wrze, wyłącz podgrzewanie i weź szpatułkę, której zwykle używasz do mieszania w danym ganku. Spróbuj zeskrobać nią przywierające do dna kawałki jedzenia. Pamiętaj, żeby wybrać taką szpatułkę, która nie zarysuje powierzchni garnka (np. silikonową). Zachowaj przy tym szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć.
Ocet
Pokryj dno przypalonego garnka octem i zagotuj go, a następnie, tak jak w przypadku metody z wodą, wyłącz podgrzewanie i spróbuj szpatułką oderwać wszystkie resztki pozostałe na dnie. Jeśli masz aluminiowe garnki, pomiń ten krok i wypróbuj inną metodę.
Soda oczyszczona
Posyp obficie dno garnka sodą oczyszczoną i dodaj odrobinę wody, tak aby powstała gęsta pasta. Pozostaw tę warstwę (pamiętaj, żeby była ona równomiernie rozprowadzona) na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu spróbuj ręcznie umyć patelnię.
Woda, ocet i soda oczyszczona
Wlej do garnka ocet oraz wodę w proporcjach 2:1 i podgrzewaj miksturę tak długo, aby doprowadzić ją do wrzenia. Po tym czasie zdejmij z ognia i dosyp do niej sodę oczyszczoną. Po kilku minutach wylej nadmiar płynu i umyj garnek ręcznie z płynem do naczyń.
Jak wyczyścić przypalony garnek? Sposobów jest bardzo wiele. Przede wszystkim staraj się nie dopuścić do przypalenia jedzenia i na bieżąco kontroluj gotowaną potrawę, mieszaj, aby nie przywarła do dna. Jeśli na to jest już za późno, skorzystaj z domowych sposobów, a gdy te Cię zawiodą, użyj metalowego zmywaka. Pamiętaj jednak, aby po tę metodę sięgnąć wyłącznie w ostateczności, gdyż w ten sposób możesz zarysować swoje garnki.
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |