Do przyrządzania dań w piekarniku zwykle używa się blach lub naczyń żaroodpornych. Istnieją jednak rozwiązania nieco bardziej uniwersalne. Czy wiesz, że do zapiekania możesz korzystać z tych samych garnków co do gotowania na kuchence?
Stosowanie garnków do zapiekania potraw w piekarniku to bardzo wygodne i ekonomiczne rozwiązanie. Jeśli nie posiadasz zbyt dużej kuchni, nie musisz martwić się, że zabraknie Ci miejsca na kolejne naczynia, przeznaczone wyłącznie do używania w piekarniku.
Garnki ze stali nierdzewnej i nie tylko
Materiał, z którego wykonuje się najbardziej uniwersalne garnki to stal nierdzewna. Charakteryzuje się ona trwałością i może wytrzymać wiele lat, pod warunkiem że dobrze się o nią dba. Oprócz naczyń ze stali, do przygotowywania smacznych zapiekanek nadają się także garnki żeliwne oraz miedziane (pamiętaj jednak, że ich pielęgnacja jest bardziej wymagająca niż w przypadku garnków wykonanych ze stali nierdzewnej).
Uchwyty
Ogromne znaczenie mają uchwyty. Jeśli garnek posiada elementy drewniane lub plastikowe, nie wkładaj go do piekarnika. Drewno doskonale sprawdza się na kuchenkach (np. indukcyjnych, gazowych, elektrycznych, ceramicznych), ponieważ nie nagrzewa się zbyt szybko i jest bezpieczne (nie oparzysz się nim podczas przekładania rozgrzanego garnka w inne miejsce), ale pod wpływem wysokiej temperatury może popękać. Natomiast plastik w piekarniku najprawdopodobniej zacznie się topić, wydzielając przy tym nieprzyjemny zapach.
Nawet jeśli garnek nadaje się do piekarnika, jego pokrywka niekoniecznie, dlatego warto także i na to zwrócić uwagę.
Uwaga! Wiele czynników wpływa na możliwość użycia garnka w piekarniku. Różnica temperatur w przypadku naczyń nieprzystosowanych do nich z pewnością da się we znaki, powodując trwałe uszkodzenia np. stopienie się niektórych elementów, pęknięcia, odbarwienia czy wygięcia.
W piekarniku przygotujesz smaczne potrawy jednogarnkowe, zwłaszcza różnego rodzaju zapiekanki z ziemniakami czy makaronem. Kolejne udane danie i radość bliskich to ogromna satysfakcja. Trzeba jednak pamiętać, że nawet najdrobniejszy błąd w kuchni może na wszystkim zaważyć, dlatego upewnij się, czy Twój garnek ma odpowiednie właściwości. Producenci stosują oznaczenia, które najczęściej umieszczone są na opakowaniu lub spodzie naczynia. Gdy z jakichś przyczyn ich tam nie ma, z pewnością pomocna okaże się strona internetowa producenta. Koniecznie sprawdź też, w jakiej temperaturze możesz używać swojego garnka – niektóre z nich mają ograniczenia (np. 180–200°C).