NATUR IRON zestaw 3el.: Brytfanna żeliwna 5,5l + Garnek żeliwny 3l + Garnek żeliwny 5l
Czy wiesz, jaki garnek do piekarnika będzie się sprawdzał? Dowiedz się, który model wybrać. Sprawdź, jakich materiałów unikać i jakie będą się dobrze sprawdzać. Czy pokrywki ze szkła hartowanego również mogą być użytkowane w piekarniku?
Garnek do piekarnika – czy może zastąpić inne naczynia?
Większość osób, wybierając naczynia do piekarnika, nie myśli o garnkach. A prawda jest taka, że te produkty są często wszechstronne i jak najbardziej nadają się do takiego użytkowania. W garnku przygotujesz pieczeń, stworzysz pyszną zapiekankę makaronową czy zrobisz deser. Niektóre modele świetnie nadają się też do pieczenia chleba. Dobrze dobrany garnek może więc zastąpić naczynia żaroodporne czy niektóre foremki. Jednakże nie każdy produkt tego typu nadaje się do użytkowania w piekarniku. Na co więc warto zwrócić uwagę?
Jakie garnki nie nadają się do użytkowania w piekarniku?
Warto zacząć od wykluczenia tych naczyń, które pod żadnym pozorem nie nadają się do użytkowania w piekarniku. Przede wszystkim unikaj wszystkich tych produktów, które posiadają elementy wykonane z drewna lub materiałów sztucznych. Wysoka temperatura może sprawić, że zapalą się lub roztopią, powodując niebezpieczne sytuacje. Ponadto nie wkładaj do piekarnika modeli z cienkimi ściankami, które mogą się wygiąć od działania wyższej temperatury. Dotyczy to szczególnie cienkiego aluminium. Warto też uważać na produkty z elementami klejonymi czy niższej jakości nitami. Wysoka temperatura może sprawić, że po prostu ulegną zniszczeniu.
Jaki garnek do piekarnika? Sprawdź opis producenta!
Gdy szukasz garnka do piekarnika przede wszystkim zwróć uwagę na opis producenta. Sprawdź, czy zezwala on na takie użytkowanie produktu oraz czy podaje maksymalną temperaturę. Dzięki temu zyskasz pewność, czy produkt nadaje się do takiego użytkowania. Jeśli nie znajdziesz takiej informacji, możesz zawsze skontaktować się z firmą, aby się upewnić.
Garnek do piekarnika – najlepsze materiały
Skoro już wiesz, że do piekarnika nie należy wkładać produktów z elementami z tworzywa oraz drewna, to jakie modele dobrze nadadzą się do takiego użytkowania? Przede wszystkim te wykonane z żeliwa. Jest to materiał, który dość długo się nagrzewa, ale jednocześnie długo utrzymuje ciepło, rozprowadzając je równomiernie. Dlatego takie garnki idealnie nadają się do przygotowywania pieczeni, czy chleba. Materiał tego typu jest jednak dość ciężki i może wymagać specjalnie pielęgnacji, ponieważ ma tendencje do rdzewienia. Z tego powodu wiele osób stawia na garnki żeliwne emaliowane, które ograniczają ryzyko szybkiego zniszczenia się produktu.
Kolejny materiał to stal nierdzewna. Jest ona lżejsza od żeliwa, nie reaguje z żywnością i bez problemu utrzymasz ją w czystości. Takie naczynia doskonale sprawdzą się zarówno na kuchence, jak i w piekarniku, pozwalając na przygotowanie różnorodnych dań. Uwaga, pamiętaj, że chodzi o garnki w całości wykonane ze stali!
Do piekarnika mogą nadawać się również niektóre naczynia z powłokami nieprzywierającymi, często wykonane z aluminium, choć nie zawsze. Jednak wówczas produkt musi być stosunkowo wysokiej jakości, z grubym dnem. Upewnij się, że producent na pewno pozwala na takie użytkowanie danego modelu.
Garnki tylko do piekarnika? Też są takie!
Garnki zwykle kojarzą się z dość wszechstronnym produktem, który przede wszystkim używa się na kuchence. Jednak są wyjątki od tej reguły. Istnieją garnki tworzone głównie z myślą o użytkowaniu w piekarniku i są to zwykle produkty wykonane z kamionki. Stworzone z ceramiki, nie nadają się do użytkowania na gazie czy indukcji, za to powolne rozgrzewanie się i długie utrzymywanie ciepła sprawiają, że są idealne do przygotowania różnego rodzaju pieczeni w piekarniku.
Elementy szklane i szklane garnki – na to zwróć uwagę!
Wybierając garnek do piekarnika, warto zwrócić na produkty z elementami szkła. Często znajduje się ono w pokrywkach, chociaż istnieją też modele, które są w całości szklane. Ważne jest to, że nie wszystkie produkty tego typu mogą być użytkowane w piekarniku, a nawet jeśli – mają czasem większe ograniczenia, jeśli chodzi o maksymalną temperaturę użytkowania. Zwykle do produkcji garnków używa się szkło borokrzemowe, hartowane, jednak jego odporność na szok termiczny może być niższa, niż np. w przypadku metalu. Dlatego jeśli chcesz włożyć taki produkt do piekarnika, koniecznie skonsultuj się z producentem, jeśli sprawa ta nie jest klarowna.
Jaki garnek Gerlach wybrać do piekarnika?
Jeśli zależy Ci na garnkach do piekarnika marki Gerlach zwróć uwagę na produkty z linii NATUR IRON. To emaliowane naczynia, które mogą być użytkowane na wszystkich typach kuchenek. Nadają się również do piekarnika. Są wykonane z emaliowanego żeliwa i posiadają uchwyt ze stali nierdzewnej. Dostępne są w trzech rozmiarach oraz trzech różnych kolorach: białym, bordowym oraz w czerwonym gradiencie.
Warto zwrócić też uwagę na garnki SMART STEEL z oczepioną rączką, zestaw PRESTIGE PLUS i AMBIENTE. To modele wykonane ze stali nierdzewnej, które dobrze sprawdzają się do takiego użytkowania.
Co można przygotować w garnku w piekarniku?
Garnek, który nadaje się do użytkowania w piekarniku możesz wykorzystać na wiele sposobów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że najczęściej najlepszym wyborem będą produkty z nieco niższym rantem. Gdy już dobierzesz odpowiedni, możesz przygotować w piekarniku na przykład:
- domowy chleb,
- soczystą karkówkę,
- pieczone udka z kurczaka,
- pieczeń wołową z warzywami,
- gulasz wołowy,
- leczo,
- chili con carne,
- zapiekankę makaronową,
- lasange,
- zapiekany ryż,
- bigos,
- gołąbki,
- szarlotkę,
- crumble owocowe.
Dlaczego warto używać garnków do piekarnika?
Na rynku pojawia się coraz więcej różnorodnych narzędzi do gotowania, a jednocześnie wiele osób żyje w coraz to mniejszych mieszkaniach, z ograniczonym miejscem do przechowywania w kuchni. Dlatego też wybranie garnków do piekarnika może pozwolić Ci na ograniczenie zbędnych przedmiotów. Ponadto wszechstronne naczynia dobrze sprawdzają się w nagłych sytuacjach, np. w trakcie wyjazdu czy przeprowadzki.
Kuchnia pozwala na kreatywność!
Choć garnki nie każdemu kojarzą się z zapiekaniem dań w piekarniku to jak najbardziej możesz je właśnie w ten sposób wykorzystać. Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć coś pysznego i prostego, z użyciem dostępnych w Twojej kuchni narzędzi. Mamy nadzieję, że uda Ci się ugotować lub upiec coś wyjątkowego!