Prostokątne naczynie żaroodporne FLOW
Czy wiesz, jakie naczynia można wkładać do piekarnika, tak aby było to bezpieczne? Poznaj różne rodzaje produktów, które sprawdzą się do tej funkcji. Które z nich są najbardziej wszechstronne?
Dlaczego warto mieć naczynia do piekarnika?
Piekarnik pozwala na przygotowanie różnorodnych dań: od zdrowych obiadów, przez słodkie desery, po rozgrzewające śniadania i kolacje. Aby jednak w pełni korzystać z jego możliwości, potrzebujesz do tego odpowiednich naczyń. Sprawdzają się do tego zarówno zwykłe formy, jak i różnego rodzaju garnki. Jakie warto mieć w domu?
Jakie naczynia można wkładać do piekarnika?
Do piekarnika możesz wkładać takie naczynia, jak:
- garnki żeliwne
- garnki ze stali nierdzewnej
- patelnie ze stali nierdzewnej
- formy stalowe i silikonowe
- formy ceramiczne i szklane
Nim jednak włożysz swoje naczynie do piekarnika, koniecznie sprawdź, czy jest to forma użytkowania zalecana przez producenta. Jeśli nie lub też nie znajdujesz takiej informacji – nie używaj ich w ten sposób. Zwróć też uwagę na maksymalną temperaturę użytkowania oraz na maksymalny szok termiczny. Te wartości mogą się od siebie różnić!
Garnki żeliwne idealne do wypieków
Żeliwo to wytrzymały, choć stosunkowo ciężki materiał, który ma wysoką odporność na zmiany temperatur oraz odkształcenia. Jest trwały i równomiernie rozprowadza ciepło. To sprawia, że wykonane z niego garnki są doskonałe do np. wypiekania chleba czy zapiekania mięs w piekarniku. Warto jednak wybierać takie garnki do piekarnika, jak NATUR IRON, które zostały pokryte antyalergiczną i ekologiczną emalią. Sprawia ona, że żeliwo nie rdzewieje i nie wchodzi w reakcje z kwasami, dzięki czemu jest zdecydowanie wygodniejsze w użytkowaniu.
Takie garnki są niezwykle wygodne, ponieważ pozwalają jednocześnie na zapiekanie i gotowanie. Warto spróbować tej wszechstronności!
Zapiekaj w garnkach ze stali nierdzewnej!
Wiele osób nie zdaje sobie spray z tego, że garnki wykonane w całości ze stali nierdzewnej jak najbardziej doskonale nadają się do użytkowania w piekarniku. Pozwalają na stworzenie wielu smacznych dań i zapiekanek, zwykle bez konieczności kupowania nowych naczyń. Zwykle utrzymują temperaturę nieco gorzej, niż te z żeliwa, jednak w dalszym ciągu warto eksperymentować i spróbować używać ich w ten sposób. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą wybierać tak ciężkich garnków jak żeliwne, a jednocześnie starają się ograniczyć liczbę naczyń w kuchni.
A może patelnia do piekarnika?
W piekarniku możesz użyć też patelni. Warunek jest jeden – jej baza musi być w całości wykonana z metalu. Może być pokryta powłoką nieprzywierającą, jednak nie może zawierać elementów z materiałów, które nie nadają się do takiego użytkowania. Dobrą propozycją jest tu np. patelnia PRESTIGE, która pozwoli Ci na przygotowanie zarówno smażonych steków, jak i zapiekanych makaronów z piekarnika.
Naczynia z odczepianą rączką – czy nadają się do piekarnika?
Odpowiedź na to pytanie zależy oczywiście od konkretnego modelu i producenta, ale generalnie: jest taka możliwość. Jednakże często rączki są wykonane z tworzywa sztucznego, dlatego też wkładając naczynie do piekarnika, należy je odpiąć. Wówczas zapiekanie samego garnka lub patelni wykonanych z aluminium, lub stali nierdzewnej może być bardzo wygodne, bo naczynie wyciągniesz z piekarnika, używając rączki.
Jakie foremki do pieczenia wybrać?
Na rynku znajdziesz wiele różnych typów foremek do pieczenia, np. foremki silikonowe, wykonane z aluminium, ze stali nierdzewnej itd. Te pierwsze zajmują w szafce mniej miejsca, sprawiają, że wypieki można w prosty sposób wyjąć, a przy tym są bezpieczne w użytkowaniu. Jednakże mogą być nieco mniej trwałe i np. w łatwy sposób można przedziurawić je nożem, jeśli spróbujesz pokroić ciasto bez wyjęcia.
Jeśli więc zależy Ci na trwałości, wybierz foremki do pieczenia ze stali nierdzewnej, pokryte nieprzywierającą powłoką, takie jak np. produkty z linii GRANITEX. Są wygodne w codziennym użytkowaniu. Staraj się unikać foremek aluminiowych bez powłok.
Wybierz naczynia żaroodporne do piekarnika
Do piekarnika doskonale sprawdzą się również ceramiczne lub szklane naczynia żaroodporne. Zwykle prezentują się naprawdę bardzo elegancko, pozwalają na przygotowanie różnorodnych dań, a ponadto często pozwalają również na przechowywanie i mrożenie ich. Te szklane pozwalają na zobaczenie, co znajduje się wewnątrz naczynia, a te ceramiczne mogą być ozdobne i posiadać różne wzory na swojej powierzchni.
Sprawdź naczynia żaroodporne FLOW wykonane ze szkła borokrzemowego. To wszechstronne produkty, które pozwolą Ci na przygotowanie wytrawnych posiłków, słodkich wypieków, a nawet na podanie sałatki w trakcie rodzinnego przyjęcia.
Jakie naczynia nie nadają się do piekarnika?
Warto poświęcić chwilę na to, aby uświadomić sobie, jakich produktów nie należy wkładać do piekarnika. Przede wszystkim chodzi tu o naczynia, które mają elementy drewniane oraz z tworzyw sztucznych. Jeśli np. posiadasz garnek żeliwny, ale ma on dodatkowe elementy drewniane pod żadnym pozorem nie używaj go w piekarniku! Uważaj również na naczynia szklane, które pochodzą z niesprawdzonych źródeł. Mogą w łatwy sposób pęknąć w trakcie pieczenia.
Do piekarnika nie wkładaj też produktów, które są wygięte, lub zostały wykonane z cienkiej warstwy materiału. Nie używaj garnków i foremek, które są uszkodzone i zachowaj ostrożność, gdy sięgasz po nowe, nieznane Ci produkty – w końcu nigdy nie wiesz, jak się zachowają np. w trakcie wyciągania rozgrzanych naczyń z piekarnika.