Czy wiesz jaki garnek do frytek wybrać? Dowiedz się, jak wygodnie smażyć ziemniaki i jakie naczynie sprawdzi się do tego najlepiej. To zadanie jest dość wymagające, ponieważ olej musi osiągnąć stosunkowo wysoką temperaturę i nie każde naczynie będzie się w tym przypadku dobrze sprawdzać. Poznaj nasze propozycje na najlepsze garnki do frytek.
Czy garnki do frytek to dobry wybór?
Frytki są dość wymagające w przygotowaniu i tak naprawdę w większości przypadków te domowe nie będą aż tak smaczne, jak te z restauracji. Wynika to ze specyfiki ich przygotowywania. Wysoka temperatura, konieczność kilkukrotnego smażenia, czasochłonność oraz duża ilość oleju może skutecznie zniechęcać przed zrobieniem ich w domu. Jeśli już jednak się na to pokusisz, konieczne będzie dobranie odpowiedniego naczynia.
Co prawda istnieją specjalistyczne frytkownice, które możesz zakupić również do domu, jednak jeśli nie przygotowujesz tej potrawy często może to okazać się zbędnym zakupem. Wówczas dobrze sprawdzić się może po prostu zwykłe naczynie, które masz już w domu. Jaki garnek do frytek wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę!
Jak wygląda smażenie frytek?
Aby frytki były smaczne, należy smażyć je dwukrotnie, najpierw w niższej, a następnie w wyższej temperaturze (ok. 200°C). Należy wybrać do tego tłuszcz o odpowiednio wysokiej temperaturze dymienia. Może być to smalec, olej (np. rzepakowy), lub mieszanka kilku olejów. Samo smażenie ziemniaków pokrojonych we frytki trwa zaledwie kilka minut, jednak ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wyzwaniem może być też wyłowienie frytek po ich smażeniu, dlatego dobrze sprawdzają się specjalne siatki i sita, jednak nie każdy ma je w domu. Warto wówczas przygotować takie akcesoria, jak łyżka cedzakowa, dzięki której wyciągnięcie frytek z garnka będzie znacznie łatwiejsze.
Garnki do smażenia frytek – na co zwrócić uwagę?
W swoim domowym asortymencie na pewno znajdziesz garnek, który nadaje się do smażenia frytek. Najbezpieczniejszym wyborem będzie naczynie wykonane w całości ze stali nierdzewnej, czyli garnek stalowy. W trakcie smażenia uważaj jednak na uchwyty. Przy tak wysokiej temperaturze nawet te najlepszych producentów mogą się rozgrzać. Dobrym wyborem mogą być również naczynia z powłoką ceramiczną, jednak jeśli chcesz z nich korzystać, pamiętaj o tym, by dobrać odpowiednie akcesoria. Powinny mieć one silikonowe końcówki i nadawać się do użytkowania przy tak wysokich temperaturach.
Nie bez znaczenia jest też kształt garnka. Dobrze sprawdzi się naczynie stosunkowo niskie, ale o dużej średnicy. Dzięki temu usmażysz na raz większą ilość frytek. Pamiętaj, że nie należy wrzucać zbyt wielu na raz – porcja powinna równomiernie rozkładać się w garnku.
Jakich garnków nie używać do smażenia frytek?
Jeśli chcesz usmażyć frytki w garnku unikaj tych, które są wąskie oraz szerokie. Mogą być one stosunkowo niewygodne w użytkowaniu, a to może zwiększyć ryzyko poparzenia się.
Warto również zwrócić uwagę na ich grubość. Garnki do frytek powinny mieć stosunkowo grube ścianki, które nie ulegną odkształceniu w trakcie smażenia w wysokiej temperaturze. Aby upewnić się, że naczynie nadaje się do tego zadania sprawdź również komunikat producenta. Powinien on zezwalać na korzystanie z nich w tak wysokiej temperaturze. Zdecydowanie unikaj lekkich i cienkich naczyń nieznanego pochodzenia – to kwestia Twojego bezpieczeństwa!
Na co uważać w trakcie smażenia frytek?
Smażenie frytek, zwłaszcza w warunkach domowych i bez specjalistycznego sprzętu, może być nieco niebezpieczne i w trakcie należy zachować szczególną ostrożność. Poparzenia tłuszczem są często znacznie bardziej niebezpieczne, niż poparzenia wodą, a rozgrzany olej czy smalec może pryskać z garnka.
Dlatego też warto zadbać przede wszystkim o odpowiedni ubiór i zabezpieczenia. Zadbaj o długi rękaw oraz rękawiczki kuchenne potrzebne do np. przenoszenia garnka. Warto mieć też w pobliżu pokrywkę. Jeśli zapomnisz o rozgrzewającym się tłuszczu i ulegnie on podpaleniu za jej pomocą możesz odciąć dostęp do powietrza, a co za tym idzie, zapobiec tragedii.
Ważne jest również, aby nie wypełniać garnka w całości i uważać na oczy. Olej może pryskać, zwłaszcza po dodaniu do niego wilgotnych ziemniaków. Uważaj na to, aby nie zbliżać się do naczynia z rozgrzanym tłuszczem z wilgotnymi dłońmi.
Frytki a różne kuchenki, czyli jakie garnki na płytę elektryczną – najlepszy wybór
Jeśli dopiero zastanawiasz się nad zakupem zestawu garnków i często przygotowujesz frytki przed zakupem warto przemyśleć dokładnie, który komplet sprawdzi Ci się najlepiej. Podstawowym parametrem, który koniecznie musisz sprawdzić jest rodzaj kuchenki, na którym mogą być wykorzystywane naczynia. Nie wszystkie garnki będą kompatybilne z płytą elektryczną czy indukcyjną. Ponadto zwróć uwagę również na inne ich cechy, takie jak kształt, materiał, czy grubość dna.
Ponadto prawdziwi miłośnicy frytek powinni zastanowić się nad zakupem frytkownicy, lub innych naczyń, które pozwolą na smażenie ziemniaków w znacznie bardziej komfortowy oraz bezpieczny sposób. Garnki są bardzo uniwersalnymi naczyniami i często można wykorzystywać je i do tego, jednak nie da się ukryć, że istnieją nieco bardziej komfortowe metody smażenia.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jaki garnek do smażenia frytek?
Jaki garnek do gotowania ryżu?
Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów?
Jaki garnek do smażenia mięsa?
Jaki garnek do pieczenia chleba wybrać?
Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać?
Jaki garnek do gotowania rosołu wybrać?