Z pewnością nie ma kuchni, w której raz na jakiś czas nie gości królewski rosół. Jest to danie, które na stałe wpisane jest w kulinarną kulturę wielu miejsc na świecie. Aby w pełni cieszyć się jego niezwykłym smakiem i aromatem, warto trzymać się tradycyjnych receptur, a także wybierać takie garnki do rosołu, które będą wyróżniały się funkcjonalnością i jakością. Zagłęb się z nami w tajniki dobrego rosołu i odnieś prawdziwy sukces w tradycyjnej kuchni!
Śladami rosołu
Rosół to coś więcej niż zwykła zupa. Towarzyszy podczas wyjątkowych uroczystości, gości na stole podczas niedzielnych obiadów, a także ratuje w chwilach przeziębienia. To klasyczne danie od dawnych czasów spotykane jest w wielu kulturach całego świata. Już starożytni Rzymianie słynęli z gotowania mięsnych wywarów. Ponadto rosół należy do jednej z narodowych potraw polskich. Danie to w czasach dworskich uznawane było za eleganckie i wykwintne. W czasach PRL stało się bardzo modne i w wielu domach stało się typowym pierwszym daniem tradycyjnego niedzielnego obiadu.
Przepis na rosół i jego ewolucja
Rosół to zupa, która powstaje w efekcie długotrwałego gotowania mięsa w wodzie i choć wydaje się, że przepis na rosół jest jeden, to w każdym domu zupa ta smakuje nieco inaczej. Początkowo rosół był wyłącznie wywarem mięsnym, do którego dodawało się dodatki. W starożytności było to na przykład wino. W późniejszym czasie skupiono się na jakości mięsa. I tak na dworach przygotowywało się bulion z kilku jego gatunków, w tym z mięsa ptactwa wodnego.
Metodą prób i błędów kucharze próbowali różnych sposobów, aby osiągnąć jeszcze bardziej wyrafinowany smak rosołu. W pierwszej książce kucharskiej wydanej w Polsce w 1682 roku znalazł się przepis na rosół polski. I w takim wymiarze jest on wpisany na listę produktów tradycyjnych. Jakie jest idealny rosół ? Powinien być klarownym płynem z widocznymi oczkami tłuszczu na powierzchni i zanurzonym w nim makaronem. Wśród dodatków znaleźć się może marchewka i posiekana pietruszka. Jego barwa powinna być słomkowożółta, a w smaku powinny być wyczuwalne aromaty włoszczyzny.
Magiczne właściwości rosołu
Popularność rosołu nie wynika wyłącznie z jego niezwykłego aromatu, ale także z przypisywanych mu magicznych właściwości. W tradycyjnej medycynie ludowej była to zupa, która uznawana była za swoiste lekarstwo. Leczono nią takie dolegliwości, jak problemy żołądkowe czy przeziębienie. Podczas długotrwałego gotowania mięs do bulionu przenika wiele składników odżywczych, minerałów, a także kolagen. To wszystko sprawia, że rosół ma działanie prozdrowotne, wzmacnia organizm, a także poprawia jego odporność. Rosół także pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Współczesna nauka nie potrafi jednak z pewnością potwierdzić, że ma on właściwości lecznicze. Istnieje prawdopodobieństwo, że może działać jako placebo. Rosół ugotowany choremu przez bliską osobę może kojarzyć się z rodzinnym ciepłem i dochodzeniem do zdrowia i w ten sposób może poprawiać samopoczucie.
Różne wymiary rosołu
Dzisiaj rosół wykonywany jest w różny sposób w zależności preferencji samego przygotowującego go kucharza. Najczęściej wykorzystuje się o niego mięso drobiowe oraz włoszczyznę. W jej skład wchodzą: marchew, seler, pietruszka, cebula, nać pietruszki, por, ewentualnie liść kapusty. Do tego zastawu należy dołączyć obowiązkowe przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Jednak składniki rosołu można modyfikować, a za każdym razem rosół będzie smakował nieco inaczej. Jednak oprócz samych składników istotne też jest naczynie do rosołu, które pozwoli na to, aby zupa mogła przez długi czas się podgrzewać.
Jakie garnki do rosołu?
Wybór odpowiedniego naczynia do przygotowania rosołu jest również bardzo istotny. Warto zwrócić uwagę zarówno na materiał, z jakiego jest zbudowany garnek, grubość dna oraz odpowiednią pojemność. Garnki do rosołu powinny być jak najbardziej funkcjonalne. Jednak ponieważ danie do wymaga dość długiego procesu gotowania warto także zwrócić uwagę na walor estetyczny.
Jeżeli szukasz idealnego naczynia o naprawdę grubym dnie pozwalającym na doskonałą dystrybucję ciepłą podczas gotowania warto postawić na garnek GRANITEX. Naczynie to jest nie tylko niebywale eleganckie, ale także szalenie praktyczne. Jego niezwykłe wykończenie powłoką inspirowaną kamieniem sprawia, że garnek jest prawdziwą ozdobą w każdej kuchni. Dzięki czterowarstwowemu dnu z dyskiem ze stali nierdzewnej w technologii Full Induction przygotowywanie potraw jest proste i szybkie, a energia wykorzystywana jest jeszcze efektywniej. Jego pojemność to 4,4 l, więc bez problemu przygotujesz w nim rosół na rodzinny obiad. Dzięki wygodnym uchwytom bez problemu przeniesiesz nawet pełne naczynie. Co ważne, elegancki design garnka sprawia, że nie musisz przelewać zupy do wazy, ale możesz podać ją w garnku i bezpośrednio z niego rozlewać zupę do salaterek czy miseczek.
Wysoki garnek do rosołu
Jeśli szukasz naczynia, które bez problemu pomieści dużą ilość zupy postaw na garnek ze stali nierdzewnej 18/10 SIMPLE 10 l. Jest to idealne naczynie w przypadku przygotowywania dań na duże uroczystości. Naczynie charakteryzuje się idealnie gładkim dnem, bez najmniejszych nitów. Trójwarstwowe dno posiada aluminiowy dysk, który pozwala na równomierne dystrybuowanie ciepła, a co za tym idzie skrócenie czasu gotowania potrawy i oszczędność energii. Specjalne dno daje również możliwość używania naczyń na wszystkich źródłach ciepła, w tym na kuchenkach indukcyjnych. Dzięki idealnie wyprofilowanemu rantowi garnka bez problemu przejesz zupę do innego naczynia, bez ryzyka, że zawartość spłynie po zewnętrznej części naczynia. Dzięki temu blat lub płyta pozostaną czyste.
Komplety garnków
Wybierając naczynie do rosołu warto zwrócić uwagę nie tylko na pojedyncze garnki, ale też całe komplety garnków, które pozwolą na komfortowe przygotowanie takich dodatków do rosołu jak makaron czy kluski. Doskonałą propozycją będą tutaj garnki PRESTIGE PLUS. To wyjątkowa propozycja, która charakteryzuje się funkcjonalnością oraz atrakcyjnym wzornictwem. Wykonane ze stali 18/10 naczynia są odporne na korozję, uszkodzenia i wysoką temperaturę. Dodatkowym atutem garnków jest fakt, że są one wyposażone w wewnętrzną miarkę oraz lejek, który w znacznym stopniu ułatwia proces przelewania płynów. W skład zestawu wchodzi 10 elementów. Znajduje się w nim naczynie idealne na rosół – 6 l garnek PRESTIGE PLUS oraz mniejsze garnki, w tym rondel, który doskonale sprawdzi się do przygotowania makaronu. Co ważne są to także garnki na indukcję. Gotowanie rosołu w garnku na indukcję w znacznym stopniu przyspiesza cały proces. Wpływa to nie tylko na oszczędność czasu, ale również energii elektrycznej i pieniędzy.
Rosół z garnków żeliwnych
Rosół przygotowywany w wysokiej jakości naczyniach żeliwnych to gwarancja niezwykłego smaku i aromatu. Polecamy garnki z linii NATUR IRON. Garnki emaliowane nadają się idealnie do gotowania rosołu, ponieważ równomiernie przewodzą ciepło oraz z łatwością utrzymują stabilną temperaturę. Dodatkowo emalia zapobiega przywieraniu składników do dna garnka. Garnki żeliwne NATUR IRON pokryte są wysokiej jakości, antyalergiczną i ekologiczną emalią, która jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Zostały one wykonane ze specjalnego materiału, jakim jest oderwane żeliwo, które doskonale sprawdza się w przypadku potraw wymagających długiego procesu gotowania, bowiem jest wyjątkowo odporny. Garnki można kupić pojedynczo lub postawić na cały zestaw. Są to garnki na kuchenkę elektryczną, garnki na kuchenkę gazową oraz indukcję. Jeśli szukasz wszechstronnych i trwałych naczyń koniecznie zwróć uwagę na tę kolekcję.
Rosół z szybkowaru
Świetnym rozwiązaniem na przygotowanie w pełni wartościowego, ale szybkiego rosołu, jest ugotowanie go w szybkowarze. Gotowanie w szybkowarze pozwala na znaczne skrócenie czasu przygotowania potraw (nawet do 70%!), przez co jest to narzędzie, po które chętnie sięgają szefowie kuchni i profesjonalni kucharze. Ponadto gotując w szybkowarze zachowuje się wiele wartości odżywczych, które utrącane są podczas tradycyjnego gotowania. W ofercie GERLACH znajdują się dwa szybkowary. W obu z nich przygotujesz tradycyjny rosół dla całej rodziny. Zarówno szybkowar SOLID jak i szybkowar FIRST wykonane są z wysokiej jakości stali 18/10. Oba posiadają zautomatyzowane zawory, które pomagają regulować ciśnienie wewnątrz naczynia. Dzięki tej precyzyjnej kontroli można uzyskać równomiernie ugotowane potrawy. Jeśli cenisz zdrową i ekologiczną kuchnię koniecznie wypróbuj te naczynia do przygotowania pysznego rosołu.
Idealne naczynie na rosół to takie, które pozwoli by zupa gotowała się wolno, długo i z uważnością. Warto postawić na naczynia bezpieczne dla zdrowia, które pozwolą na osiągnięcie maksimum smaku i zdrowia.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jaki garnek do smażenia frytek?
Jaki garnek do gotowania ryżu?
Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów?
Jaki garnek do smażenia mięsa?
Jaki garnek do pieczenia chleba wybrać?
Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać?