Do polskiej klasyki kuchni z pewnością zalicza się tradycyjne danie, jakim jest bigos. Potrawa pełna smaku i aromatu króluje na naszych stołach przez cały rok. Poznaj tajniki przygotowywania najlepszego dania z kapusty i dowiedz się, w jakim garnku gotować bigos, aby był najlepszy!
Bigos – klasyka w kuchni
Bigos należy do jednego z bardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jego historia sięga wieków wstecz. Danie to opiera się na gotowanej kapuście kiszonej oraz białej. Początkowo bigos oznaczał danie przyrządzone z resztek pozostałych z poprzednich posiłków. Idąc za autorami niemieckiej książki kucharski, bigos ma oznaczać dwa smaki, gdzie „bi” oznacza „podwójny”, a „gos” pochodzi od smaku. Dwa smaki, o których miałaby być mowa to biała kapusta oraz kapusta kiszona. W okresie średniowiecza bigos należał do jednego z bardziej popularnych dań na dworach szlacheckich. Jednak wraz z upływem czasu, danie to ewoluowało, receptury ulegały licznym modyfikacjom nabierając obecnego wymiaru.
Tradycyjny bigos
Istnieje wiele odmian bigosu oraz równie dużo sposobów jego przygotowania. Choć nieodmiennie podstawą tego dania jest kapusta. Wśród podstawowych składników tradycyjnego bigosu znaleźć można: kapustę kiszoną, białą świeża, cebule, suszone grzyby, suszone śliwki, rozmaite gatunki mięs i wędlin oraz przyprawy. Bigos na tradycyjnym stole doskonale znajduje się równo na co dzień jak i na święta, a jego niezwykły smak jest efektem długotrwałego duszenia.
Jak gotować bigos?
Sekret bigosu tkwi w długim procesie gotowania. Danie to można przygotowywać nawet kilka dni. Podstawą dobrze ugotowane bigosu są dobrej jakości składniki oraz odpowiednie naczynia. Wybierając produkty na bigos warto zwrócić uwagę na to, aby były świeże. Kupując kapustę kiszoną warto zwrócić uwagę na jej zapach oraz kolor. Idealna kapusta kiszona powinna być delikatnie żółta i nie powinien być w niej wyczuwalny zapach nut octu – mogą one świadczyć o tym, że kapusta nie jest wcale kiszona, a jedynie kwaszona. Warto również wybrać dobrej klasy mięso, które będzie kruche, ale jednocześnie odpowiednio tłuste. Bigos ma być daniem prawdziwe sycącym! Ponieważ danie to wymaga specjalnego procesu gotowania warto wybrać do tego odpowiednie naczynie.
Jaki garnek do bigosu?
Bigos to danie, które dla uzyskania wyrazistego i głębokiego smaku, wymaga cierpliwości i czasu. Dlatego wybierając garnek do bigosu należy wybrać takie naczynie, które doskonale będzie znosiło długotrwałe podgrzewanie. Świetnie sprawdzą się garnki wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej, na przykład zestaw garnków AMBIENTE czy zestaw garnków PRESTIGE PLUS. Wśród tych kompletów garnków znajdziesz idealne naczynia do bigosu. Ponadto warto dostosować rozmiar garnka do ilości gotowanego bigosu. W innym naczyniu ugotujesz porcję dla dużej ilości osób np. podczas świąt czy innych uroczystości, a inny garnek do bigosu nada się do przygotowania tego dania na co dzień.
Duży garnek do bigosu
Przygotowując bigos na takie uroczystości jak na przykład święta, warto postawić na duże i pojemne naczynie. W ofercie marki GERLACH można znaleźć 10 l garnek SIMPLE. To eleganckie i funkcjonalne naczynie do zadań specjalnych. Duży garnek do biosu pozwoli na to, aby przygotować odpowiednią ilość dla większej ilości osób. Dodatkowo pojemne naczynie sprawi, że będziesz mógł dokładnie mieszać bigos podczas podgrzewania.
Stalowy garnek do bigosu idealnie sprawdzi się podczas długotrwałej ekspozycji na ciepło, bowiem jego dno jest idealnie gładkie, nie zawiera nitów i potrawa nie będzie przywierała do dna. Jeśli chcesz postawić na garnek do bigosu z grubym dnem wybierz garnek SIMPLE. Jego trójwarstwowe dno ze wbudowanym dyskiem aluminiowym o jednolitej powierzchni pozwala na perfekcyjne i równomierne dystrybuowanie ciepła. Pokrywa garnka posiada specjalny odpowietrznik, który redukuje nadmiar pary wodnej podczas gotowania. Duże i wygodne uchwyty naczynia pozwalają na wygodne i komfortowe przenoszenie nawet wtedy gdy jest on naprawdę pełny i ciężki. Co istotne garnek SIMPLE osiada również wewnętrzną miarkę, która ułatwia odmierzanie dodawanych składników. Możesz wybrać również garnek 10l lub garnek 7-litrowy.
Idealny garnek na bigos
Jeśli nie zależy Ci na nieco mniejszej ilości porcji, postaw na solidność i unikatowe wzornictwo garnka PRIME. Jest to idealne naczynie na bigos, które dodatkowo zostało zaprojektowane w niezwykle wyrafinowanym stylu. Garnek PRIME o pojemności 5 l został wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu jest odporny na korozję, uszkodzenia oraz wysoką temperaturę. Doskonale sprawdzi się on do tego, aby podgrzewać w nim bigos nawet przez kilka dni. Dno naczynia posiada wbudowany pełny dysk na indukcję (technologia Full Induction), który pozwala na doskonałe wykorzystanie potencjału wszystkich rodzajów kuchenek, czyli działają jako garnki na indukcję. Co ciekawe, garnki i pokrywki PRIME przystosowane są również do użytku w piekarniku w temperaturze do 180°C.
Inne garnki do bigosu
Bios można także przygotować w innych naczyniach. Do gotowania tego dania doskonale sprawdzą się wspomniane już w artykule garnki z linii AMBIENTE. Naczynia te wyróżnia elegancka estetyka oraz wysoka jakość. Garnki AMBIENTE wykonane są ze stali 18/10 i posiadają trójwarwowe dno, co doskonale sprawdzi się w przypadku przygotowywania takiej potrawy jak bigos. W skład zestawu wchodzą zarówno naczynia o większej pojemności jak garnek 5 l, jak i rondel, w którym bez problemu podgrzejesz mniejszą porcję dania. Dla początkujących kucharzy doskonale sprawdzą się garnki BRAVA. Naczynia te łączą prostotę i funkcjonalność, a ich grube, trójwarstwowe dno ze wbudowanym dyskiem aluminiowym zapewnia równomierny rozkład ciepła połączony z jego magazynowaniem. Największe garnki w obu zestawach mają pojemność 5 l. Bez problemu więc przygotujesz w nich bigos dla całej rodziny.
Bigos z szybkowaru
Kolejną propozycją marki GERLACH, która wydaje się być fantastycznym rozwiązaniem, jest przygotowanie bigosu w szybkowarze. Gotowanie w tym naczyniu znacznie przyspiesza cały proces, jest także gwarancją aromatycznego i pełnego wartości dania. Szybkowar SOLID to naczynie, które składa się z dwóch elementów: garnka oraz specjalnej pokrywy. W szybkowarze SOLID garnek posiada trójwarstwowe dno ze wbudowanym dyskiem aluminiowym, które pozwala na doskonałe rozprowadzenie temperatury, a także magazynowanie ciepła. Górna część – pokrywa, wyposażona jest w specjalną uszczelkę umożliwiająca hermetyczne zamknięcie. Posiada także specjalny regulator wewnętrznego ciśnienia i wygodne, składane uchwyty. Zawory w razie przekroczenia ciśnienia automatycznie uwalniają jego nadmiar. Zarówno szybkowar SOLID jak i szybkowar FIRST wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10. Ich pojemność wynosi 6 l, jednak w obu przypadkach wartość pojemności użytkowej nie powinna przekraczać 4 l. To, na który szybkowar postawisz zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji oraz oczekiwań.
Jeśli już jesteś szczęśliwym posiadaczem jednego z tych naczyń marki GERLACH, poniżej przepis na ekstremalnie szybki bigos, który przygotujesz dosłownie w 1 godzinę!
Szybki bigos z szybkowaru
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty z sokiem
- kilka suszonych grzybów
- kilka wędzonych śliwek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1/2 kg boczku
- 1 kg wędzonych żeberek
- 2 kawałki dobrej kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 800 ml wody lub wywaru mięsnego
Przygotowanie:
Nożem szefa kuchni pokój w kostkę składniki. Zacznij od delikatnego zarumieniania cebuli, boczku oraz kiełbasy. Możesz wykorzystać do tego patelnię CONTRAS THERMOCOAT, która zadba o odpowiedni stopień nagrzania i pozwoli, aby składniki się nie przypaliły. Następnie wrzuć składniki do szybkowaru wi dodaj czosnek, śliwki, grzyby, wędzone żeberka, pokrojoną kiszoną kapustę z sokiem, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (oprócz soli). Wszystko wymieszaj razem z wodą lub wywarem, a następnie zamknij pokrywkę szybkowaru. Gdy zawór pokaże osiągnięcie odpowiedniej temperatury, zmniejsz nieco moc kuchenki i gotuj około 30 min (zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia). Na koniec dopraw bigos solą. Gotowe!
Koniecznie zajrzyj też do naszego przepisu na bigos wegański, który został przygotowany specjalnie dla firmy GERLACH przez Tomka Mędrka. Gotuj z serca i wybieraj najwyższej jakości produkty!
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jaki garnek do smażenia frytek?
Jaki garnek do gotowania ryżu?
Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów?
Jaki garnek do smażenia mięsa?
Jaki garnek do pieczenia chleba wybrać?
Jaki garnek do gotowania rosołu wybrać?