Zestaw noży w bloku czarnym MODERN
Ziemniaki to przysmak wielu kuchni świata. Są one powszechnie stosowane jako składnik codziennych dań, sałatek i przekąsek. Dobór odpowiednich naczyń do gotowania pozwoli na uzyskanie ich idealnej konsystencji i intensywnego smaku. Dowiedz się, jaki garnek do gotowania ziemniaków wybrać i poznaj niezwykle właściwości tych warzyw.
Czym jest ziemniak?
Na pewno wiele razy zastanawiałeś się, czy ziemniak jest warzywem. Nie do końca. Warzywa to „kategoria” kulinarna, a nie botaniczna i zazwyczaj oznacza rośliny lub ich części wykorzystywane przede wszystkim do gotowania posiłków niebędących deserami. W tej grupie znaleźć można zarówno owoce (papryka, pomidory), części korzeni (marchewka), kwiaty (kalafior) i inne.
Ziemniak to roślina należąca do rodziny psiankowatych, która pochodzi z Ameryki Południowej Jej jadalne części, czyli bulwy, należą do przysmaków wielu tradycyjnych kuchni. Pojawił się on w Europie dopiero pod koniec XVI wieku zyskując niezwykłą sławę i popularność. Na początku XXI wieku roślina ta zajmowała czwarte miejsce wśród roślin uprawnych pod względem wielkości produkcji. Zwyczajowa nasza botaniczna to „psianka ziemniak”, jednak potoczny ziemniak ma bardzo wiele ciekawych nazw lokalnych jak kartofel, zimjok czy pyra.
Co zrobić z ziemniaka?
Ziemniaki są wszechstronnymi składnikami i można je wykorzystać w mnóstwie przepisów. Oczywiście najbardziej popularnym sposobem na podanie ziemniaków jest podanie ich samodzielnie jako dodatek do innych potraw. Ziemniaki wystarczy obrać, ugotować w odpowiednim naczyniu i delikatnie posolić. Z powodzeniem można je także upiec. W takiej formie mogą być doskonałą alternatywą dla tradycyjnej formy podania.
Kolejnym popularnym sposobem jest ziemniaczane puree. Po ugotowaniu wystarczy zgnieść ziemniaki za pomocą specjalnej praski tworząc kremową pastę. Jednym z dań, po które chętnie sięgają amatorzy ziemniaków są placki ziemniaczane i ziemniaki faszerowane. Warto tutaj wspomnieć również o słynnych frytkach – czyli drobnych paskach ziemniaczanych smażonych w głębokim tłuszczu. Ziemniaki często są też dodawane do zup, gulaszy i sałatek, natomiast cienko pokrojone, suszone lub smażone tworzą chrupiące chipsy.
Gotowanie kartofli
Jak ugotować kartofle? To naprawdę proste! Będziesz potrzebował ziemniaki, wodę, sól i garnek. Istnieje kilka metod na ich przygotowanie, które wato zastosować w zależności od własnych preferencji. Zacznij od dobrania odpowiedniego gatunku ziemniaków. Przykładowo Russet Burbnak to odmiana słynąca z bogatego w skrobie miąższu i grubej skóry. Doskonale sprawdzi się do przygotowania frytek, placków czy puree. Gatunek Red Bliss będzie dobry do gotowania, pieczenia i przygotowania sałatek ziemniaczanych.
Mając wybrane ziemniaki należy je dokładnie umyć i obrać, choć warto tutaj wspomnieć, że wiele osób decyduje się na jedzenie ziemniaków w całości (w skórce znajduje się wiele wartości odżywczych). Jeśli jednak chcesz zdecydować się na obieranie to warto wykonać to specjalną obieraczką, która w znacznym stopniu ułatwi i przyspieszy cały proces, a także sprawi, że będzie on bezpieczny.
Następnie ziemniaki warto pokroić. Im większy ziemniak, tym dłużej będzie się gotował. Jeśli zależy Ci na szybkim procesie i nie potrzebujesz ziemniaków w całości, warto za pomocą noża szefa kuchni pokroić je w kostkę. Następnie ziemniaki należy umieścić w garnku. Jakie naczynie wybrać? Garnek do gotowania ziemniaków powinien być z dobrej jakości materiału. Jego rozmiar zależy od ilości gotowanych ziemniaków. Ziemniaki warto gotować pod przykryciem, dlatego dobrze, aby garnek do ziemniaków miał dobrze dopasowaną pokrywkę. Warto także zwrócić uwagę na odpowiednią grubość dna. Zwłaszcza w przypadku gotowania ziemniaków na płycie indukcyjnej warto pamiętać, aby wybierać specjalne garnki na indukcję. W dalszej części artykułu podpowiemy jakie garnki do gotowania ziemniaków wybrać.
Ziemniaki w naczyniu należy zalać wodą – poziom wody powinien zakrywać wszystkie bulwy. Dodaj odrobinę soli i gotuj na wolnym ogniu. Czas gotowania może się różnić w zależności od ilości, gatunku ziemniaków oraz rodzaju kuchenki, ale zazwyczaj trwa ok. 20 minut. Gdy ziemniaki są gotowe należy je odcedzić. Warto postawić na garnki z sitem, które ułatwiają cały proces. Polecamy tu garnki AMBIENTE, które są wyposażone w innowacyjną funkcję odcedzania. Gotowe ziemniaki możesz podać bezpośrednio na talerz, na półmisek lub do eleganckich salaterek.
Jaki garnek do ziemniaków?
Jeśli szukasz idealnego naczynia do gotowania ziemniaków przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje wysokiej klasy garnków, które pozwolą na wygodne i efektywne przygotowanie każdego dania! Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę jest materiał, następnie warto zwrócić uwagę na pojemność oraz dobrze dobraną pokrywę. Elementem wartym uwagi jest również grubość dna.
Z jakiego materiału powinny być wykonane garnki do gotowania?
Garnki ze stali nierdzewnej 18/10 to najwyższej klasy naczynia, które są nie tylko trwałe, ale też w pełni bezpieczne dla zdrowia. Liczby 18/10 odnoszą się tutaj do zawartości procentowej dwóch głównych składników stali, czyli chromu oraz niklu. Stal nierdzewna 18/10 uważana jest obecnie za najwyższej jakości stal dostępną na rynku, która jest odporna na nawet bardzo wysoką temperaturę. Charakteryzuje się ona niezwykłą wytrzymałością na uszkodzenia i zarysowania. Dlaczego warto postawić na stalowe garnki do gotowania ziemniaków? Są one:
- higieniczne i łatwe w utrzymaniu czystości;
- odporne na korozję;
- trwałe;
- estetyczne;
- neutralne chemicznie.
Garnki SMART STEEL – do niewielkiego mieszkania
To idealny wybór naczyń, które sprawdzą się do gotowania ziemniaków. Garnki te łączą minimalizm i komfort gotowania. Uniwersalne garnki SMART STEEL powstały, aby ułatwiać codzienne gotowanie i nie tylko. Doskonale nadają się także do używania w piekarniku, serwowania dań, a także przechowywania żywności w lodówce. W zestawie znajdziesz różnej pojemności naczynia, które pozwolą na przygotowanie każdej ilości ziemniaków potrzebnych do posiłku.
Elementem zdecydowanie wyróżniającym linię SMART STEEL pośród innych, jest unikalny system odpinanej rączki, który pozwala na przechowywanie garnków jeden w drugim, dzięki czemu w szafce pozostaje do 50% więcej wolnego miejsca. To ogromna zaleta, zwłaszcza dla właścicieli małych kuchni i aneksów kuchennych. W skład zestawu wchodzą naczynia, które z powodzeniem można używać na wszystkich kuchenkach: garnki na kuchenkę elektryczną, garnki na kuchenkę gazową oraz garnki na indukcję. Wszechstronność naczyń jest ich niezwykłą zaletą!
Jaki rozmiar powinny mieć garnki do ziemniaków?
Pojemność garnka powinna być dostosowana do ilości gotowanych ziemniaków. Warto więc postawić na komplety garnków, które pozwolą na komfortowe dobranie naczynia do aktualnych potrzeb. Wśród zestawów garnków polecamy:
Zestaw garnków 9 el. SIMPLE – gotuj szybko i z łatwością
Komplet garnków SIMPLE składa się z 9 elementów. Uniwersalne rozmiary i pojemności, a także praktyczne dodatki doskonale sprawdzą się podczas codziennych czynności, w tym gotowania kartofli. Zestaw SIMPLE został wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, która zwiększa odporność na korozję, wysoką temperaturę, uszkodzenia, oraz umożliwia czyszczenie naczyń w zmywarce jak również korzystanie z nich w piekarniku (uwaga, temperatura powyżej 180°C może powodować odbarwienia). Trójwarstwowe dno ze wbudowanym dyskiem aluminiowym o jednolitej powierzchni pozwala na skrócenie czasu gotowania potrawy i oszczędność energii. Wygodne uchwyty stalowe zapewniają komfortowe dźwiganie i przenoszenie ciężkiego naczynia.
W skład zestawu wchodzą:
- garnek z pokrywką Ø 16 cm – 1,5 l;
- garnek z pokrywką Ø 18 cm – 2,0 l;
- garnek z pokrywką Ø 20 cm – 2,5 l;
- garnek z pokrywką Ø 24 cm – 4,5 l;
- naczynie do gotowania na parze Ø16/18/20 cm
Pokrywka garnków też ma znaczenie
Podczas procesu gotowania ziemniaków warto wykorzystywać dobrze dobraną pokrywę. Warto postawić na to, aby element ten był wykonany z wysokiej jakości materiałów, a także idealnie dopasowany do rantu garnka. Garnek SIMPLE o pojemności 4,5 l idealnie sprawdzi się jako naczynie do gotowania ziemniaków. Możesz wybrać również garnek 10l lub garnek 7-litrowy Będzie o też świetny garnek na prezent, którego zastosowanie jest naprawdę uniwersalne. Pokrywa naczynia wykonana jest ze szkła hartowanego, które wyróżnia się odpornością na wysokie temperatury. Gwarantuje ona szczelne domknięcie naczynia. Specjalny odpowietrznik pozwala na redukcje pary wodnej wytworzonej podczas procesu gotowania.
Zwróć uwagę na dno garnków!
To ostatni element, który warto wziąć pod uwagę wybierając garnki do gotowania ziemniaków. Grube, trójwarstwowe dno wszystkich naczyń zestawu SIMPLE posiada wbudowany dysk aluminiowy, który pozwala na równomierne dystrybuowanie cięła, skrócenie czasu gotowania oraz oszczędność energii. Jest to istotne zwłaszcza podczas codziennego gotowania posiłków. Specjalne dno daje również możliwość używania naczyń na wszelkie typach kuchenek.
Postaw na jakość i styl wybierając komfortowe i wszechstronne garnki marki GERLACH.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jaki garnek do smażenia frytek?
Jaki garnek do gotowania ryżu?
Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów?
Jaki garnek do smażenia mięsa?
Jaki garnek do pieczenia chleba wybrać?
Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać?