0

Jak ugotować kukurydzę?

Gotowana kukurydza to doskonała przekąska, którą można jeść przez cały rok, choć sezon przypada na koniec lata. Zawiera błonnik, białko, wiele składników mineralnych (m.in. potas, wapń, magnez, selen, cynk, jod, żelazo) oraz witamin, a wśród nich D, E, K, B.

Wystarczy ok. 20 minut i smaczna przekąska będzie gotowa. Wybierz odpowiednią kukurydzę, ugotuj ją, korzystając ze swojej ulubionej metody i ciesz się jej wyśmienitym smakiem.

Jak ugotować kukurydzę? – Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
 

Jak wybrać kukurydzę?

Idealna kukurydza do gotowania powinna być przede wszystkim świeża. Jeśli kupujesz kolbę z liśćmi, które ją okrywają, zwróć uwagę na ich kolor. Świeże są jasnozielone i ciasno owinięte, a wystające „frędzle” i łodyga lekko wilgotne, co świadczy również o tym, że warzywo niedawno zebrano.

Jak ugotować kukurydzę? – Deska do krojenia dębowa NATUR

Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
 

Jak dobrze ugotować kukurydzę?

Popularnym sposobem na przygotowanie kukurydzy jest ugotowanie jej w wodzie. To jednak niejedyna metoda, ponieważ można to zrobić m.in. na parze, w piekarniku lub na grillu. Najlepiej przyrządzić ją w dniu zakupu i zjeść, gdy jeszcze jest ciepła.

Jak ugotować kukurydzę? – Garnek GRANITEX 24 cm

Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 24 cm
 

Rozpocznij od oczyszczenia kukurydzy z liści, podobnie jak obiera się banana, usuń włókna i dokładnie umyj.

Do gotowania wybierz większy garnek (dostosuj go do wielkości oraz ilości kukurydzy, którą chcesz przyrządzić), wypełnij go wodą do połowy i dodaj łyżeczkę cukru, aby podkreślić jej lekko słodki smak. Gdy woda zacznie się gotować, włóż oczyszczone kolby. Gotuj pod przykryciem przez ok. 5-15 minut. Im młodsza i świeższa kukurydza, tym krótszy czas gotowania (zależy on również od odmiany tego warzywa). Warto kontrolować co jakiś czas i sprawdzać, czy jest odpowiednio miękka.

Jak ugotować kukurydzę? – Duży garnek SIMPLE 7.0l

Na zdjęciu: Duży garnek SIMPLE 7.0l
 

Uwaga!
Zbyt długi czas gotowania oraz dosypanie soli do wody sprawiają, że kukurydza staje się twarda.


Po ugotowaniu kukurydzy wyjmij ją z wody, najlepiej zrobić to szczypcami lub przy użyciu drewnianych łyżek. Uważaj przy tym, aby się nie oparzyć. Nie trzymaj jej zbyt długo w gorącej wodzie, ponieważ jej ziarna mogą zrobić się twarde i niesmaczne.

Jak ugotować kukurydzę? – Zestaw drewnianych akcesoriów Natur

Na zdjęciu: Zestaw drewnianych akcesoriów Natur
 

Jeśli gotujesz kukurydzę na parze, pamiętaj, że wkład do garnka nie może zostać zanurzony w wodzie.
 

Wskazówka
Kukurydza najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli nie jesteś w stanie utrzymać jej w dłoniach i chcesz ochronić swoje palce przed poparzeniem, możesz wspomóc się wykałaczkami, wbijając po jednej z każdej strony. To sposób, który pozwoli Ci utrzymać ją i zjeść, zanim wystygnie.

 

Jak ugotować kukurydzę? – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR


Ugotowana kukurydza doskonale smakuje zarówno bez dodatków, jak i z odrobiną masła, solą i pieprzem. Świetnie sprawdza się jako składnik wielu dań np. sałatek, zup, farszów lub jako dodatek do mięs.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności