Składniki:
- 1 kg malin
- 500 g cukru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Maliny myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy delikatnie, aby ich nie zgnieść i wsypujemy do miski.
Maliny w misce zasypujemy cukrem.
Przekładamy maliny z cukrem do dużego garnka. Wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy miąższ z cytryny do garnka.
Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści.
Następnie zwiększamy płomień, aby syrop zaczął bulgotać i delikatnie mieszamy całość.
Ponownie zmniejszamy płomień i czekamy przez 30 minut, aż syrop z malin zgęstnieje i wystudzi się.
Przelewamy syrop do czystych, wygotowanych słoiczków. Uwaga ! Nie wlewamy syropu do pełna!
Mocno dokręcamy słoiczki, odwracamy do góry dnem i odstawiamy na bok w zaciemnione miejsce.
Syrop gotowy jest do spożycia po 24 godzinach.
Wskazówka:
Do ugotowania syropu z malin polecamy duży garnek Superior.