0

Jak zrobić dżem malinowy?

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Maliny myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy delikatnie, aby ich nie zgnieść i wsypujemy do miski.

Maliny w misce zasypujemy cukrem.

Przekładamy maliny z cukrem do dużego garnka. Wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy miąższ z cytryny do garnka.

Ustawiamy garnek na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści.

Następnie zwiększamy płomień, aby syrop zaczął bulgotać i delikatnie mieszamy całość.

Ponownie zmniejszamy płomień i czekamy przez 30 minut, aż syrop z malin zgęstnieje i wystudzi się.

Przelewamy syrop do czystych, wygotowanych słoiczków. Uwaga ! Nie wlewamy syropu do pełna!

Mocno dokręcamy słoiczki, odwracamy do góry dnem i odstawiamy na bok w zaciemnione miejsce.

Syrop gotowy jest do spożycia po 24 godzinach.

Wskazówka:

Do ugotowania syropu z malin polecamy duży garnek Superior.

Zestaw garnków Superior

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności