Składniki:
- 1 kg malin
- 500 g cukru
- 1 cytryna
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Jak zrobić dżem malinowy?
Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i delikatnie osusz (warto zachować ostrożność, aby ich nie zgnieść).
Umieść maliny w misce, zasyp je cukrem. Następnie przełóż je do dużego garnka. Dodaj do nich wyciśnięty sok z cytryny razem z miąższem.
Na zdjęciu: Garnek NATUR 24 cm
Podgrzewaj maliny na małym ogniu, aby cukier się rozpuścił. Następnie zwiększ nieco ogień i gotuj do momentu, aż syrop delikatnie zacznie bulgotać. Maliny często mieszaj, aby nie przywarły do dna.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Ponownie zmniejsz płomień i czekaj około 30 minut – w tym czasie dżem zgęstnieje i nieco obniży swoją temperaturę.
Gotowy dżem przelej do czystych, wygotowanych słoiczków (uwaga! Nie wlewaj go do pełna).
Mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem. Odstaw na bok w zacienione miejsce.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk CELESTIA
Dżem malinowy jest gotowy do spożycia po 24 godzinach.