Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 1 cukinia
- Świeże grzyby, najlepiej borowiki
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g obranej dyni
- 2 marchewki
- Passata pomidorowa
- Olej rzepakowy
- Pęczek szczypiorku
- Cukier
- Tymianek
- Rozmaryn
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.
Warzywa i grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.
Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Grzyby przekrawamy na ćwiartki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Cebulę i czosnek smażymy na patelni. Po 5 minutach dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.
Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.
W rondelku podgrzewamy passatę, doprawiamy ją cukrem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wg uznania.
Następnie sos przelewamy do naczynia z zapiekanką.
Szatkujemy szczypiorek i posypujemy z góry zapiekankę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy zapiekankę na 30 minut.
Gdy zapiekanka jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy na parę minut na bok, aby trochę ostygła.
Wskazówka:
Do przygotowania zapiekanki polecamy brytfankę Granitex.