0

Jesienna zapiekanka z warzywami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 cukinia
  • Świeże grzyby, najlepiej borowiki
  • 2 papryki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g obranej dyni
  • 2 marchewki
  • Passata pomidorowa
  • Olej rzepakowy
  • Pęczek szczypiorku
  • Cukier
  • Tymianek
  • Rozmaryn
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.

Warzywa i grzyby płuczemy pod bieżącą wodą.

Cukinię, paprykę, cebulę, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Grzyby przekrawamy na ćwiartki, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy olej na patelni.

Cebulę i czosnek smażymy na patelni. Po 5 minutach dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną.

Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub brytfanki.

W rondelku podgrzewamy passatę, doprawiamy ją cukrem, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem wg uznania.

Następnie sos przelewamy do naczynia z zapiekanką.

Szatkujemy szczypiorek i posypujemy z góry zapiekankę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy zapiekankę na 30 minut.

Gdy zapiekanka jest gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy na parę minut na bok, aby trochę ostygła.

Wskazówka:

Do przygotowania zapiekanki polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności