Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 8 małych moreli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- Mąka (do opruszania stolnicy)
Jak zrobić knedle z morelami?
Ziemniaki dobrze umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie (polecamy garnki MODEL).
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Morele umyj, delikatnie przekrój i wyjmij z nich pestki. Ważne, aby owoce się nie rozpadły.
Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę, a następnie wymieszaj wszystko składniki.
Ugniataj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i uformuj z niego wałeczek.
Pokrój go na 8 równych plastrów (warto użyć ostrych noży np. LOFT). Na każdym z nich ułóż po jednej moreli. Zalep brzegi i uformuj kulkę.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
Tak przygotowane knedle z morelami włóż do wrzątku i gotuj przez 12 minut.
Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu (polecamy porcelanowe zestawy obiadowe).
Na zdjęciu: Serwis obiadowy Soft 18 el. Porcelana Karolina
Knedle z morelami najlepiej smakują na gorąco.