Składniki:
- Pół kilograma ziemniaków
- 8 małych moreli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- Mąka (do opruszania stolnicy)
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie.
Morele myjemy, wyjmujemy pestkę tak, aby owoce się nie rozpadły.
Ugotowanie ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
Opruszamy stolnicę mąką.
Następnie, przestudzone ziemniaki mieszamy z jajkiem oraz z mąką.
Ugniatamy ciasto na stolnicy i formujemy z niego wałeczek, który tniemy ostrym nożem na 8 plastrów.
Na plastrach układamy po jednej moreli, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.
Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy przez 12 minut.
Knedle wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Najlepiej podawać knedle na gorąco.
Wskazówka:
Do przygotowania knedli z morelami polecamy nóż szefa kuchni Country.