0

Knedle z morelami

Składniki:

  • Pół kilograma ziemniaków
  • 8 małych moreli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Mąka (do opruszania stolnicy)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie.

Morele myjemy, wyjmujemy pestkę tak, aby owoce się nie rozpadły.

Ugotowanie ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę.

Opruszamy stolnicę mąką.

Następnie, przestudzone ziemniaki mieszamy z jajkiem oraz z mąką.

Ugniatamy ciasto na stolnicy i formujemy z niego wałeczek, który tniemy ostrym nożem na 8 plastrów.

Na plastrach układamy po jednej moreli, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę.

Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy przez 12 minut.

Knedle wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.

Najlepiej podawać knedle na gorąco.

Wskazówka:

Do przygotowania knedli z morelami polecamy nóż szefa kuchni Country.

Nóż szefa kuchni Country

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności