0

Knedle z morelami

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 8 małych moreli
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Mąka (do opruszania stolnicy)
     

Jak zrobić knedle z morelami?

Ziemniaki dobrze umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie (polecamy garnki MODEL).

Knedle z morelami – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Morele umyj, delikatnie przekrój i wyjmij z nich pestki. Ważne, aby owoce się nie rozpadły.

Ugotowane ziemniaki odcedź i przeciśnij przez praskę.

Do przestudzonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę, a następnie wymieszaj wszystko składniki.

Ugniataj ciasto na oprószonej mąką stolnicy i uformuj z niego wałeczek.

Pokrój go na 8 równych plastrów (warto użyć ostrych noży np. LOFT). Na każdym z nich ułóż po jednej moreli. Zalep brzegi i uformuj kulkę.

Knedle z morelami – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

Tak przygotowane knedle z morelami włóż do wrzątku i gotuj przez 12 minut.

Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową i ułóż na talerzu (polecamy porcelanowe zestawy obiadowe).

Knedle z morelami – Serwis obiadowy Soft 18 el. Porcelana Karolina

Na zdjęciu: Serwis obiadowy Soft 18 el. Porcelana Karolina
 

Knedle z morelami najlepiej smakują na gorąco.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności