Kurczak zapiekany z warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego

Kurczak zapiekany z warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka po 130 g
  • 400 g ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 marchewek
  • 1 pomarańcza
  • 250 g jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki mielonego chilli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C z włączoną funkcją termoobiegu.

Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Ziemniaki płuczemy i kroimy w ósemki.

Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plastry.

Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki.

Na dużą, prostokątną formę do zapiekania kładziemy kurczaka, warzywa i kawałki pomarańczy.

Posypujemy całość chilli, tymiankiem, rozmarynem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem.

Wlewamy 200 ml wody na dno blachy.

Wkładamy formę z kurczakiem i warzywami do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy przez kolejne 35 minut do czasu, aż składniki się ładnie zarumienią.

Aby przygotować sos czosnkowy, wystarczy wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i doprawić solą oraz pieprzem.

Gdy zapiekanka jest już gotowa, wyciągamy ją z piekarnika i nakładamy porcję na talerz (możemy usunąć liście laurowe).

 Zapiekankę podajemy z sosem czosnkowym.

Wskazówka:

Aby wygodnie doprawić danie, polecamy solniczkę i młynek do pieprzu Natur.

Solniczka i młynek do pieprzu Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności