Składniki:
- 4 udka z kurczaka po 130 g
- 400 g ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 5 marchewek
- 1 pomarańcza
- 250 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Garnek NATUR 24 cm
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Umyj kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ósemki.
Obierz cebulę oraz marchew. Cebulę pokrój w piórka, a marchew w plastry.
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych FINE
Obierz pomarańczę i pokrój ją na większe kawałki.
W dużej formie do zapiekania (np. brytfannie Gerlach lub jednym z garnków Gerlach Natur) ułóż kurczaka, warzywa oraz przygotowane kawałki pomarańczy. Następnie posyp wszystkie składniki przyprawami – chilli, tymiankiem, rozmarynem, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem.
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Na dno naczynia wlej ok. 200 ml wody.
Włóż wypełniona formę do piekarnika na ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 35 minut, aż wszystkie składniki się zarumienią.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. FLAMES połysk
Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika, nałóż porcję na talerz i polej sosem czosnkowym.