Składniki:
- 4 filety z łososia
- Sok z ½ cytryny
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki posiekanych listków oregano
- 3 łyżeczki posiekanych listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Posiekane świeże zioła łączymy z masłem, czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Gotowe masło odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika, aby stwardniało.
Filety z łososia płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Łososia przekładamy na dużą patelnię grillową i grillujemy z każdej strony po około 5 minut (najlepiej smażyć po dwa filety naraz).
Ugrillowanego łososia podajemy z masłem ziołowym oraz świeżą bagietką.
Wskazówka:
Do przygotowania grillowanego łososia polecamy patelnię grillową 28 cm Natur.