Składniki
- 400 g ziemniaków
- 600 g filetów z łososia
- 250 g groszku z puszki
- Szczypiorek
- 1 łyżki świeżej, poszatkowanej mięty
- Olej rzepakowy
- Masło
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 24 cm
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Umyj ziemniaki, obierz je, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Wlej do niej łyżkę oleju, dodaj sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
Wyłóż ziemniaki na blasze, włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę.
Filety z łososia posól, popierz i delikatnie skrop sokiem z cytryny po obu stronach. Ułóż rybę w brytfannie z odrobiną masła, a wokół niej ziemniaki oraz groszek. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku na ok. 20 minut, aż łosoś się upiecze.
Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
Wyjmij brytfannę z pieca, posyp swoje danie zieloną cebulką albo szczypiorkiem i udekoruj listkami świeżej mięty.