0

Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 600 g filetów z łososia
  • 250 g groszku z puszki
  • Szczypiorek
  • 1 łyżki świeżej, poszatkowanej mięty
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • Sól i pieprz

Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą – Garnek GRANITEX 24 cm

Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 24 cm
 

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Umyj ziemniaki, obierz je, pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Wlej do niej łyżkę oleju, dodaj sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą – Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR

Na zdjęciu: Drewniana solniczka i młynek do pieprzu NATUR
 

Wyłóż ziemniaki na blasze, włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę.

Filety z łososia posól, popierz i delikatnie skrop sokiem z cytryny po obu stronach. Ułóż rybę w brytfannie z odrobiną masła, a wokół niej ziemniaki oraz groszek. Naczynie umieść w nagrzanym piekarniku na ok. 20 minut, aż łosoś się upiecze.

Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą – Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX

Na zdjęciu: Brytfanna indukcyjna do pieczenia GRANITEX
 

Wyjmij brytfannę z pieca, posyp swoje danie zieloną cebulką albo szczypiorkiem i udekoruj listkami świeżej mięty.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności