Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą

Łosoś zapiekany z groszkiem, ziemniakami i miętą

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 600 g filetów z łososia
  • 250 g groszku z puszki
  • Szczypiorek
  • 1 łyżki świeżej, poszatkowanej mięty
  • Olej rzepakowy
  • Masło
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki.

Ziemniaki przekładamy do miseczki, wlewamy łyżkę oleju, dodajemy sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.

Wykładamy ziemniaki na blachę, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Następnie wyciągamy blachę z ziemniakami.

Filety z łososia doprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Układamy rybę na środku brytfanki, dodajemy masło na filety, po bokach układamy groszek i ziemniaki.

Brytfankę wkładamy do piekarnika na 20 minut, aż łosoś się upiecze.

Następnie wyciągamy brytfankę z piekarnika i posypujemy całe danie szczypiorkiem i świeżą miętą.

Wskazówka:

Do przygotowania łososia z warzywami polecamy brytfankę Granitex.

Brytfanka Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności