Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jest uwielbiana przez wielu i często spożywana przez cały rok. Jednak nie da się ukryć, że czekolada na Walentynki zyskuje więcej znaczeń. To nie tylko słodycz, ale również pobudzający zmysły afrodyzjak. Jak wykorzystać ją w tym czasie i co warto z niej przygotować?
Czemu czekolada na Walentynki to doskonały pomysł?
Czekolada jest słodka i rozpływa się w ustach. Jest nie tylko powszechnie lubiana, ale łączy w sobie również inne cechy, które w takcie Walentynek są niezwykle istotne. Może być niezwykle eleganckim podarkiem, pełniącym również funkcje dekoracyjne, ponieważ można ją na różne sposoby formować. Oczywiście w takiej sytuacji warto wybrać produkt wyższej jakości niż ten, po który sięgasz każdego dnia.
Ponadto czekolada jest też naturalnym afrodyzjakiem, czyli składnikiem pobudzającym zmysły oraz wspomagające odczuwanie. W jej składzie znajdują się dwa związki – fenyloetyloamina i tryptofan – które wspomagają uczucie zauroczenia/zakochania. Jest też produktem dość uniwersalnym. Słodkości na jej bazie możesz wręczyć zarówno ukochanej osobie, jak i babci, dziecku czy przyjaciołom.
Czekolada – uznawana od wieków za afrodyzjak
Czekolada jest znana ludzkości od tysięcy lat. Używali jej już Majowie, a potem Aztekowie. Wówczas ziarna stanowiły walutę, a napój na ich bazie pito dla zwiększenia energii i wytrzymałości. W XVI w. trafiła do Europy i z czasem zakorzeniła się w niej na dobre. Była spożywana na królewskich dworach i uznawano, że doskonale pobudza zmysły.
Jaka czekolada jest najmocniejszym afrodyzjakiem?
Najmocniejszym afrodyzjakiem jest czekolada ciemna, o jak najwyższej procentowej zawartości kakao, najlepiej wynoszącej min. 70%. Im jest ona wyższa, tym więcej jest w niej fenyloetyloaminy. Ponadto posiada ona pewną zawartość teobrominy, która łagodnie pobudza układ nerwowy i magnez, który może wspomagać redukować stres. Dlatego też, gdy szukasz czekolady na Walentynki, najlepiej postaw na tę ciemną. Warto jednak upewnić się, że każdy, komu podarujesz deser, będzie ją lubił. Choć istnieją fani niesłodzonej, gorzkiej czekolady, ich liczba jest jednak ograniczona.
Z jakimi składnikami łączyć czekoladę na Walentynki?
Czekolada doskonale łączy się z wieloma składnikami, ale istnieje kilka, które szczególnie warto wziąć pod uwagę w tym okresie:
- chili – pobudza krążenie i „podkręca” smak czekolady;
- cynamon – dodaje poczucie ciepła oraz lekko pikantną nutę;
- wanilia – dodaje zmysłowego aromatu;
- kardamon – doda do czekolady lekko cytrusowego aromatu;
- truskawki – ich kwasowość idealnie kontrastuje z czekoladą;
- pistacje – eleganckie, lekko słone, dobrze komponują się z czekoladą;
- masło orzechowe – jego kremowość dobrze komponuje się z czekoladą.
Jeśli więc chcesz przygotować deser z czekoladą na Walentynki, warto pomyśleć nad jednym z tych połączeń.
Domowa czekolada na Walentynki – jak ją zrobić?
Domową czekoladę warto przygotować od podstaw. W Polsce owoce kakaowca są trudno dostępne, jednak bez większego problemu możesz nabyć prażone ziarna. Warto też zaopatrzyć się w silikonowe formy o dowolnym kształcie. Przyda Ci się również blender lub inne podobne urządzenie o dużej mocy.
Przygotowanie samej czekolady nie jest trudne. Należy zacząć od dokładnego zmielenia jej. Powinna powstać masa przypominająca pastę, która po podgrzaniu w kąpieli wodnej stanie się płynna. Pamiętaj, że im dokładniej zblendujesz czekoladę i im dłużej będziesz to robić, tym lepszą strukturę uzyskasz. Na tym etapie możesz dodać do czekolady dodatki: masło kakaowe, słodzidło (cukier, miód itd.), czy mleko. Warto dodać również szczyptę soli. Masę poddaj temperowaniu.
Jeśli chcesz, możesz posypać formę do czekolady orzechami, suszonymi owocami, jadalnymi kwiatami itd. Następnie wylewaj na silikon płynną czekoladę. Schładzaj ją przez 2-3 godziny i gotowe – możesz cieszyć się pyszną, domową tabliczką wysokiej jakości czekolady!
Jak zapakować domową czekoladę na prezent?
Domową czekoladę warto owinąć w folię aluminiową i przechowywać w chłodnym miejscu. Przed wręczeniem jej, zapakuj ją w elegancki papier i zawiąż wstążką. Możesz też włożyć ją do ozdobnego pudełka. Pamiętaj, że domowa czekolada nie jest tak trwała, jak ta kupna i dlatego należy ją możliwie szybko spożyć. Do zapakowania prezentu na pewno przydadzą Ci się nożyczki!
Jakie dania wytrawne z czekoladą na Walentynki?
Czekolada zwykle kojarzy się z deserami, ale może być również doskonałym dodatkiem do różnych wytrawnych dań. Gorzką czekoladę tradycyjnie podaje się do chili con carne, ponieważ jej smak doskonale podkreśla pozostałe składniki tego dania. Możesz również przygotować sosy do mięs z dodatkiem czekolady, np. sos czekoladowo-winny, czy meksykański sos mole poblano z masłem orzechowym i chili. Składnik ten dobrze łączy się również z pomarańczami, pozwalając na stworzenie wyjątkowego sosu do kaczki i innego drobiu.
Desery z czekoladą na Walentynki – jakie przygotować?
Na Walentynki warto przygotować dla bliskiej osoby lub dla rodziny czy przyjaciół deser z czekoladą w roli głównej. Nie musi być to coś bardzo skomplikowanego! Czasem wystarczy taca ze świeżymi owocami (bananami, truskawkami, winogronami) i innymi dodatkami (pianki, biszkopty, krakersy) oraz founde, w którym będzie można je maczać. Ciekawym pomysłem jest też tzw. lava cake, czyli ciasto czekoladowe dla jednej osoby z płynnym wnętrzem.
Jeśli chcesz obdarować więcej osób, przygotuj czekoladowe trufle. Możesz też upiec brownie, czy przygotować tartę albo tort z pysznym kremem.
Jakie wino pasuje do czekolady?
Gdy dobierasz wino do czekolady, pamiętaj o tym, że powinno być ono tak słodkie, jak czekolada. W innym przypadku połączenie smaków sprawi, że będzie wydawało się cierpkie.
Do czekolady z zawartością kakao 70% lub większą dobrze sprawdzą się wina o wiśniowych, śliwkowych lub waniliowych nutach. Możesz sięgnąć po Porto, Malbec czy Shiraz. Do mlecznej czekolady będą pasowały słodsze, delikatniejsze wina, podkreślające jej kremowość. Zwróć uwagę np. na Pinot Noir, Merlot, Zinfandel i Ruby Porto.
Do białych win poleca się słodkie białe trunki, takie jak Chardonnay Sauternes.