Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Hiszpańska paella to potrawa, która występuje w naprawdę wielu odmianach. W tej wersji do jej przygotowania przydadzą Ci się małże, inne jadalne mięczaki, dorsz, krewetki, kiełbasa oraz mięso z kurczaka. To naprawdę syte danie, które możesz przygotować na obiad bądź na lunch do pracy. Do jej przygotowania przyda Ci się patelnia z powłoką nieprzywierającą.
Co jest potrzebne na hiszpańską paellę?
- 12 małży w muszlach
- 6 jadalnych mięczaków lub 6 dodatkowych małży
- 200 g dorsza bez skóry
- 12 krewetek śródziemnomorskich
- 3 kiełbaski chorizo, lub inny ostry zamiennik
- 900 g kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe papryki
- 500 g ryżu długoziastnostego
- szczypta szafranu
- sól i pieprz wg. uznania
- 1,2 l gorącej wody
- 120 g mrożonego groszku
- 3 pomidory
Składniki wystarczą na danie dla 5 osób.
Jak przygotować hiszpańską paellę?
Mięczaki i małże dokładnie oskrob, usuwając z nich wąsy i pąkle. Następnie odrzuć wszystkie z pękniętą muszlą i te, które nie zamykają się po tym, gdy o nie postukasz. Namocz je w wodzie z garścią mąki przez ok. 30 minut.
Jeśli jest taka potrzeba, usuń głowy i nogi krewetek, ale zostaw je na ogonkach. Następnie do garnka włóż kiełbasę i zalej ją wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na jak najmniejszej mocy kuchenki przez około 5 minut. Odcedź i pokrój na krążki o grubości 5 mm.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej oliwę i usmaż na niej kawałki kurczaka pokrojonego wcześniej w kostkę, równomiernie przyrumieniając go z obydwu stron. Następne wyjmij i odsącz na papierowym ręczniku.
Do oliwy przełóż kiełbasę, cebulę posiekaną na niewielkie kawałki, czosnek przeciśnięty przez wyciskacz oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dużej mocy przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj ugotowany ryż oraz szafran, a całość przełóż do żaroodpornego garnka NATUR IRON. Dolej wodę i dodaj przyprawy razem z solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do potrawy kawałki kurczaka. Piekarnik rozgrzej do 200℃ i zapiekaj przez 15 minut. Dołóż mięczaki, małże, krewetki, dorsza i groszek, a następnie zapiekaj kolejne 10 minut, aż do momentu, w którym ryż zmięknie, kurczak dojdzie do siebie, a małże i mięczaki będą otwarte. Przejrzyj danie, usuwając wszystkie te, które się nie otwarły. 5 minut przed końcem smażenia dodaj pokrojone w kostkę pomidory.
Podawaj danie natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!
Czym jest paella?
Paella wywodzi się z Walencji. To danie na bazie ryżu, do którego dodaje się szafran. Może zawierać różnorodne dodatki. Często są to owoce morza, jednak tak naprawdę występuje ona w bardzo wielu odmianach. Tradycyjnie jest przygotowywana w patelni z dwoma uchwytami i jest spożywana bezpośrednio z tego naczynia.
Szafran – co to za przyprawa?
Uznaje się go za najdroższą przyprawę świata. Wykorzystywany jest przez ludzi od 3 000 lat, dodając go do żywności, kosmetyków czy używając jako barwnik. Jego zapach przypomina miód zmieszany z sianem. Powoduje on pomarańczowe zabarwienie potraw. Jest wytwarzany z szafranu uprawnego.
Jakiego kurczaka wybrać?
Możesz wybrać pierś z kurczaka bądź mięso z ud lub innych części. Będzie ono nieco bardziej tłuste, niż pierś. Dzięki temu danie stanie się soczyste. Staraj się wybierać kurczaka z ekologicznej hodowli.