Ten niskokaloryczny owoc jest lekkostrawny i wspiera nawodnienie organizmu, zwłaszcza w upalne dni. Jak przechowywać arbuza w swoim domu, aby cieszyć się jego smakiem na dłużej? Sprawdź nasze pomysły na organizację w kuchni!
Dlaczego warto mieć arbuza w domowych zapasach?
Arbuz jest uznawany za jeden z najbardziej orzeźwiających owoców. Doskonale gasi pragnienie. Jest przy tym niskokaloryczny i dość słodki, przez co może zastąpić słodycze i doskonale nadaje się dla osób na diecie. W 100 g owocu znajduje się zaledwie ok. 30 kcal.
Arbuz może być też wszechstronnie wykorzystany, zwłaszcza jako dodatek do smoothie, sorbetów i lemoniad. Sprawdza się jako dodatek do lodów, czy też w wytrawnej odsłonie, np. do mięs, czy do sałatek podawanych z serem feta.
Arbuz w około 90% składa się z wody. Jest bogaty w likopen, silny przeciwutleniacz, a ponadto można w jego składzie znaleźć potas i witaminę C. Dlatego też może uzupełniać dietę właśnie o te składniki.
Liczne zalety arbuza sprawiają, że warto mieć go w swoich domowych zapasach, nie tylko w okresie letnim. Aby jednak pozostał w nich na dłużej, gotowy do wykorzystania w każdym momencie, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania.
Jak przechowywać arbuza, aby na dłużej zachował świeżość?
Arbuz przechowywany w całości nie wymaga szczególnej uwagi. Jego gruba skórka chroni wnętrze przed czynnikami zewnętrznymi, przez co najważniejsze jest to, aby przechowywać go z dala od źródeł światła i ciepła. Po przekrojeniu owocu, konieczne jest zabezpieczenie go przed wysychaniem. Wówczas jego trwałość znacznie spada, dlatego też warto wybierać owoce mniejsze lub przekrajać go wtedy, kiedy wiesz, że całość zostanie spożytkowana.
Czy można przechowywać arbuza w temperaturze pokojowej?
Jak najbardziej! Arbuz w całości może być tak przechowywany. Warto jednak wybrać odpowiednie miejsce: przewiewne, z dala od światła oraz źródeł ciepła. Jeśli masz taką możliwość, możesz włożyć go do spiżarki czy innego chłodniejszego pomieszczenia w domu. Dzięki temu zachowa swoje właściwości na dłużej. Lodówka w przypadku całego arbuza nie jest dobrym wyborem. Nie dość, że zajmuje on zwykle dużą ilość miejsca to jeszcze na dodatek takie warunki nie sprzyjają zachowaniu miąższu w idealnym stanie.
Gdzie przechowywać arbuza po pokrojeniu?
Po pokrojeniu arbuza należy przechowywać w lodówce, w temperaturze od 2 do 5°C. Takie warunki najbardziej mu sprzyjają, zapobiegając szybkiemu psuciu się. Warto wówczas wykorzystać dolną szufladę na owoce i warzywa. Arbuz dość łatwo „łapie aromaty”, dlatego też dobrze jest odizolować go od ryb, serów i innych produktów tego typu.
W czym przechowywać arbuza?
Cały arbuz nie potrzebuje specjalnego pojemnika. Można co prawda włożyć go do np. bawełnianej, oddychającej torby, ale nie jest to konieczne. Po przekrojeniu arbuza można owinąć folią spożywczą i tak włożyć do lodówki, aby zapobiec jego wysychaniu lub też przełożyć go do odpowiedniego pojemnika kuchennego. Powinien być wykonany z bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia materiałów, takich jak bezołowiowe szkło. Po zapakowaniu do pudełka typu „to go” można zabrać arbuza ze sobą np. do pracy, lub na wycieczkę.
Jak długo można przechowywać arbuza?
Arbuz w całości może być przechowywany przez około 7-10 dni, jednak zależnie od jego stopnia dojrzałości i warunków przechowywania, ten czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu. Po pokrojeniu nie trzymaj go dłużej niż przez 2-3 dni, regularnie sprawdzając jego stan.
Czy można mrozić arbuza?
Tak, jednak jak w przypadku większości owoców, po rozmrożeniu straci on swoją strukturę. Warto jednak przygotować arbuzowe kostki lodu. Wystarczy pokroić jego miąższ, najlepiej usuwając pestki i tworząc kule lub kostki. Następnie można je zamrozić, rozkładając na tacy i przełożyć do woreczka strunowego. Tak przygotowany, może być używany do wszelkiego rodzaju napojów, a także jako baza do sorbetów, czy dodatek do lodów.
Jak poznać, że arbuz się zepsuł?
Zepsutego arbuza najłatwiej poznać po wnętrzu. Jeśli jest bardzo wodniste, śluzowate i wydziela nieprzyjemny zapach to prawdopodobnie nie nadaje się już do spożycia. Wówczas jego smak może być kwaśny i nieprzyjemny. Skórka zepsutego owocu może z czasem stać się miękka, zapadać się, a na jej powierzchni mogą pojawiać się źle wyglądające plamy. To będzie oznaczać, że najprawdopodobniej jego wnętrze uległo już zepsuciu. Nie jedz takiego arbuza! To może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia.
Zorganizuj swoją kuchnię
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych to jeden z elementów dbania o swoje wnętrze. Akcesoria do organizacji kuchni, które pomogą utrzymać w niej porządek, są czymś, co musi znaleźć się w każdym domu. Zwróć uwagę nie tylko na słoiki na żywność, ale również na wkłady do szuflady, różnorodne organizery i inne produkty tego typu, które pomogą ci w dobrym ułożeniu narzędzi. Warto też zastanowić się nad zakupem garnków i patelni z odpinanymi rączkami, dzięki czemu zaoszczędzisz nawet 50% miejsca. Sprawdź ofertę marki Gerlach i ciesz się produktami wysokiej jakości na co dzień.