Czy wiesz, jak przechowywać banany w domu? Sprawdź, jak sprawić, by zachowały one świeżość na dłuższy czas. Na co zwrócić uwagę i czy warto je mrozić? Poznaj nasze pomysły na organizacje kuchni i dowiedz się, jak lepiej przechowywać żywność.
Dlaczego warto mieć banany w domowych zapasach?
Banany nie bez powodu są tak popularne na całym świecie. To owoce, które bez problemu można wziąć ze sobą do pracy czy na wycieczkę jako zdrową przekąskę. Są stosunkowo trwałe, a przy tym wszechstronne. Można je wykorzystać jako dodatek do deserów, do śniadań, czy nawet do da wytrawnych. Na ich bazie stworzysz też pyszne koktajle. Średniej wielkości banan dostarcza ok. 105 kcal, a ponadto zawierają one potas, czy witaminy, takie jak C czy B6. Są lekkostrawne i spożywane w odpowiednich ilościach, wspomagają działanie całego organizmu.
Często kupuje się je, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Osoby preferujące słodkie owoce zwykle czekają więc co najmniej kilka dni, aż uzyskają odpowiedni smak i konsystencję. Inni wolą je w wersji jeszcze zielonej. Jak je przechowywać, aby wytrzymały w domu na dłużej?
Jak przechowywać banany?
Jak w przypadku większości warzyw i owoców, w przechowywaniu bananów kluczowe jest to, aby były przechowywane w miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza, najlepiej z dala od światła i mocnych źródeł ciepła. Nie należy przechowywać ich w plastikowych woreczkach, ponieważ mogą one sprawić, że zacznie się zbierać wilgoć, co szybko doprowadzi do ich psucia się. Można też spowolnić ich dojrzewanie poprzez owinięcie ich w folię spożywczą. To spowolni wydzielanie się etylenu i sprawi, że pojedyncze egzemplarze na dłużej zachowają swoje właściwości.
Czy można przechowywać banany w lodówce?
Lodówka spowalnia proces dojrzewania owoców. W przypadku większości produktów tego typu jest to więc raczej zalecane, ale ponieważ banany często kupuje się w stanie, który dojrzewania wymaga, nie zaleca się tego robić, dopóki nie osiągną one zadowalającego stanu. Pamiętaj, że nawet jeśli skórka bananów zacznie czernieć, nie oznacza to, że nie nadają się one do spożycia! Wręcz przeciwnie, często ich wnętrze w dalszym ciągu nadaje się do zjedzenia.
Gdzie przechowywać banany?
Banany możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, np. w jadalni czy w salonie, w koszu na owoce. Możesz też włożyć je do papierowej torby razem z jabłkami, jeśli chcesz przyśpieszyć proces ich dojrzewania. Obydwa te rodzaje owoców wywołują etylen, który to wspomoże. Jeśli z kolei chcesz przechowywać je w lodówce, trzymaj je w dolnej szufladzie. Panujące tam warunku są odpowiednie dla większości owoców i warzyw. Uważaj jednak: etylen działa również na inne produkty, dlatego banany mogą przyśpieszać proces psucia się!
W czym przechowywać banany?
Banany możesz trzymać luzem, bez dodatkowych osłon czy pudełek. Mają one grubą skórkę, która chroni je przed czynnikami zewnętrznymi. Dzięki temu mogą swobodnie „oddychać”, co minimalizuje ryzyko szybszego zepsucia się owoców. Możesz wykorzystać również specjalne haczyki do wieszania bananów, dzięki czemu nie będą się one obijały i zgniatały.
Pokrojone banany możesz przechowywać w pojemniku do przechowywania, wykonanym z bezpiecznych materiałów, dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Pamiętaj jednak, że taki owoc należy przechowywać w lodówce i warto go jak najszybciej zjeść.
Jak długo można przechowywać banany?
Czas przechowywania bananów może się dość mocno wahać, zależnie od stopnia dojrzałości owoców po zakupie. Można ten czas uśrednić do 3-7 dni, jednak jeśli kupujesz np. przejrzałe banany na promocji, warto spożyć je jak najszybciej, a te z zieloną skórką czasem są w stanie wytrzymać w domu przez prawie 2 tygodnie.
Czy można mrozić banany?
Jak najbardziej. Banany możesz mrozić w formie purée, lub po pokrojeniu na plasterki. Warto wówczas ułożyć je na tacce, zamrozić, a następnie przełożyć do woreczka strunowego. Dzięki temu zajmą mniej miejsca. Tak przygotowane, możesz przechowywać przez 3-6 miesięcy i wykorzystywać do np. ciast, deserów, koktajli. Jednak warto pamiętać, że te owoce są dostępne w polskich sklepach właściwie przez cały rok i często nie ma ku temu po prostu potrzeby.
Sprawdź też nasze pojemniki na żywność!
Jak poznać, że banany się zepsuły?
O ile skórka w czarne plamy nie oznacza jeszcze zepsutego banana, o tyle egzemplarz o właściwe czarnej skórce, z mocno wodnistym miąższem raczej nie nadaje się już do spożywania. Uważaj też na pleśń lub zapach fermentacji – to również może świadczyć o tym, że Twoje banany nie nadają się już do jedzenia. O ile warto starać się, by nie marnować żywności, o tyle tym bardziej nie warto ryzykować choroby po zjedzeniu zepsutego owocu.
Pamiętaj o odpowiedniej organizacji w kuchni!
Porządek w mieszkaniu jest bardzo ważny, dlatego też marka Gerlach ma w swojej ofercie wysokiej jakości akcesoria do organizacji w kuchni, które pomagają go zachować. Warto dbać o to, by wszystkie produkty, których używa się w otoczeniu jedzenia były bezpieczne do użytku, a przy tym, aby można było zachować ich higienę na odpowiednim poziomie. Dlatego też w ofercie marki znajdziesz m.in. pojemniki kuchenne wysokiej jakości, organizery na noże, czy też wkład do szuflady na sztućce. Poznaj asortyment marki Gerlach i ciesz się sprawdzoną jakością naczyń kuchennych i nie tylko!