Ambiente Pojemnik na żywność 0,3L
Czy wiesz, jak przechowywać talerze w szufladzie, aby były odpowiednio zabezpieczone? Poznaj za i przeciw takiego rozwiązania. Sprawdź, jak utrzymać porządek w kuchni przy najmniejszym nakładzie pracy. Przechowywanie talerzy w kuchni naprawdę nie jest trudne!
Przechowywanie talerzy w kuchni – na to zwróć uwagę!
Przechowywanie talerzy w kuchni nie musi być trudne, jednak warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze, na jakość samych naczyń. Warto stawiać na produkty wysokiej jakości, które są trwałe i stosunkowo mało kruche. Oczywiście, szkło, porcelana czy inne rodzaje ceramiki mogą się zawsze obić, jednak jeśli używasz dobrych naczyń, będzie to działo się nieco rzadziej.
Po drugie, warto przemyśleć ilości talerzy, które masz w swojej kolekcji. Warto wyznaczyć odpowiednią liczbę talerzy, które będą znajdować się w Twojej kuchni jako te „podstawowe”, codziennego użytku. Na każdego domownika powinny przypadać co najmniej 2-3 talerze danej wielkości. Nadmiar talerzy możesz schować w trudniej dostępnym miejscu i wyciągać gdy np. odwiedzą Cię goście.
Po trzecie – warto dobrze przemyśleć sposób na ich przechowywanie i zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do organizacji kuchni.
Czy przechowywanie talerzy w szufladzie to dobry pomysł?
Szuflada jest bardzo wygodnym miejscem do przechowywania. Wystarczy ją wysunąć, aby zyskać prosty dostęp do całej jej zawartości. Dzięki temu może być głębsza, niż zwykła szafka i w dalszym ciągu pozostać w pełni wygodna w użytkowaniu. Zwykle jednak nie przechowuje się w niej talerzy i innych elementów zastawy stołowej. Dlaczego? Przy wysuwaniu jej mogą one się poruszyć, a co za tym idzie: obić.
Nie warto więc przechowywać w ten sposób talerzy bez wcześniejszego przemyślenia tego. Jednakże istnieją pomysły na organizację w kuchni, które pozwolą Ci rozwiązań problemy wynikające z przechowywania naczyń w szufladzie.
Jak przechowywać talerze w szufladzie?
Przechowywanie talerzy w szufladzie powinno zacząć się od wybrania odpowiednich mechanizmów. Powinna ona otwierać się płynnie, bez „szarpania”. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko obijania się naczyń. Drugą kwestią jest wybranie odpowiednich organizerów.
Organizery na talerze pozwolą zabezpieczyć je przed nagłym ruszaniem się i obijaniem od siebie wzajemnie. Istnieją też specjalne uchwyty na talerze, które pozwalają na zabezpieczenie je w jednym miejscu. Często są one regulowane, co pozwala na dostosowanie ich wielkości do średnicy naczyń.
Jeśli zadbasz o odpowiedni mechanizm szuflady i zaopatrzysz się w odpowiednie uchwyty lub organizery może okazać się, że przechowywanie talerzy w szufladzie będzie naprawdę bardzo wygodne i bezpieczne. Często bardziej komfortowe od przechowywania wszystkiego w szafkach. Jeśli więc masz taką możliwość – spróbuj tego rozwiązania.
Jak przygotować talerze do przechowywania?
Nim włożysz talerze do szuflady, warto odpowiednio je do tego przygotować. Nawet nowe produkty, wyciągnięte dopiero z opakowania, należy dokładnie umyć. Talerze w szufladzie lub szafce muszą być w końcu przede wszystkim czyste i gotowe do użytkowania. Dlatego też umyj talerze – ręcznie lub w zmywarce, zależnie od Twoich preferencji i zaleceń producenta.
Jeśli posiadasz mocno zabrudzone talerze, na których np. zaschło jedzenie, koniecznie najpierw je wymocz. Dopiero następnie dokładnie je umyj. Nadmierne drapanie naczyń nie sprzyja ich żywotności, dlatego warto o to zadbać.
Po umyciu talerze dokładnie wyczyść. Warto je też delikatnie wypolerować, aby pozbyć się z nich smug. Uważaj, aby nie pozostawiać na nich tłustych odcisków palców.
W którym miejscu w kuchni przechowywać talerze?
Talerze powinny znaleźć się w miejscu, w którym zazwyczaj serwujesz posiłki. Może być to więc szafka lub szuflada w pobliżu blatu roboczego. Chodzi o to, aby sięganie po nie było jak najbardziej intuicyjne. Obok nich mogą znajdować się pojemniki kuchenne z przyprawami, aby osoby, które nakładają sobie jedzenie, mogły od razu je doprawić według własnych preferencji.
Jeśli często serwujesz dania w jadalni i preferujesz podawanie posiłków na półmiskach, w wazach itd., to właśnie te elementy przechowuj w kuchni, a talerze schowaj bliżej stołu. To ułatwi Ci proces nakrywania.
Jak przechowywać inne produkty w kuchni?
Aby w odpowiedni sposób przechowywać garnki i patelnie warto zaopatrzyć się w przekładki, które pozwolą Ci na oddzielenie jednego naczynia od drugiego. To szczególnie ważne w przypadku produktów, które posiadają powłoki nieprzywierające. Suche produkty spożywcze, takie jak makarony, kasze, kawę czy przyprawy powinny znaleźć się w pojemnikach na żywność o szczelnym zamknięciu. Zwróć też uwagę na sposób przechowywania noży – powinny być zawsze pod ręką, ale jednocześnie ich ostrza muszą być zabezpieczone, tak aby nikt przez przypadek się nie skaleczył.
Istnieje wiele różnych systemów przechowywania produktów w kuchni. Warto się z nimi zapoznać i wybrać te, które będą dla Ciebie najwygodniejsze. Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi na to, jak przechowywać talerze w szufladzie. Zapraszamy do zainspirowania się naszymi sposobami i dostosowania ich do swoich własnych potrzeb.