Tzatziki to dip, który trochę przypomina mizerię. Jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, czy potraw z grilla bądź z piekarnika. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, dlatego warto go przygotować nie tylko na przyjęcie. Aby go stworzyć, na pewno przyda Ci się komplet ostrych noży w bloku.
Co jest potrzebne na tzatziki?
- 200 g gęstego jogurtu greckiego
- ½ ogórka zielonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 bagietka
- Sól i pieprz
Jak zrobić tzatziki?
Umyj i obierz ogórek, wydrąż z niego pestki, a następnie zetrzyj go na tarce o dużych oczkach. Z tak przygotowanych ogórków odsącz nadmiar soku i przełóż do miski. Dodaj jogurt grecki oraz czosnek przeciśnięty przez wyciskacz. Dopraw dip solą oraz pieprzem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Gotowe tzatziki podawaj ze świeżym pieczywem, pitą lub jako dodatek do dań mięsnych (również tych z grilla) oraz ryb.
Co jeszcze można dodać do tego sosu?
Gdy tworzysz tzatziki w domu możesz dowolnie dostosować dip do własnych preferencji i dodać do niego inne składniki. Czasem dodaje się do niego ocet winny, białą paprykę, czy koperek albo cytrynę. Możesz również eksperymentować, dodając różnorodne przyprawy.
Kiedy powstał sos Tzatziki?
Sos prawdopodobnie był już znany nieco wcześniej, jednak za datę jego powstania uważa się 1876 roku. To właśnie wtedy w tureckim słowniku pojawiło się słowo oznaczające sałatkę jogurtowo-ziołową, które bardzo przypomina aktualną nazwę sosu.
Gdzie tradycyjnie jest podawany ten sos?
Choć bez wątpienia jest kojarzony z Grecją, tzatziki można znaleźć również w wielu innych krajach. Jest wykorzystywany na Bliskim Wschodzie, w Turcji, na Cyprze czy na Bałkanach. Co ciekawe, bardzo podobny sos jest podawany również w Kaukazach, choć jest znany pod inną nazwą.