Paella z owocami morza pomoże Ci się przenieść w świat gorącej i słonecznej Hiszpanii. To danie na bazie ryżu z dodatkami świetnie sprawdzi się na obiad lub na wspólną, rodzinną wieczerzę. Aby je przygotować, na pewno przyda Ci się duża patelnia z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne do przygotowania dania paella z owocami morza?
- 300 g ryżu Arborio
- 1 litr bulionu warzywnego
- Mieszanka mrożonych owoców morza (jeśli masz dostęp do świeżych, koniecznie ich użyj)
- 15 obranych krewetek
- 1 duża papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 1 duży pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 3 łyżki passaty
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Szafran wg. uznania
Jak przygotować smaczną paellę z owocami morza?
Jeśli korzystasz z mrożonych owoców morza, koniecznie wcześniej je rozmroź. Na dużej patelni o średnicy 28 cm rozgrzej olej (polecamy patelnie GRANITEX z powłoką ceramiczną).
Podsmaż pomidor, paprykę i czosnek. Po 2 minutach dodaj passatę pomidorową oraz słodką i wędzoną paprykę. Całość wymieszaj i zagotuj.
Wsyp na patelnię ryż tak, aby zakrywał dno. Powoli mieszaj i smaż przez 3 minuty. Wlej gorący bulion. Mieszaj do momentu, aż się zagotuje (do mieszania polecamy akcesoria NATUR). Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut (bez przykrycia). Przypraw go szafranem.
Dodaj owoce morza, krewetki i ponownie zmniejsz ogień. Przykryj patelnię folią aluminiową. Gotuj przez 5 minut, ale nie mieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj kilka minut, a następnie odkryj folię. Smacznego!
Czym jest paella?
Paella to danie typowe dla kuchni hiszpańskiej, wywodzące się prawdopodobnie z okolic Walencji. Występuje w wielu różnych wersjach, jednak jej bazą jest ryż z dodatkiem szafranu. Co ciekawe, posiłek podobny do współczesnej wersji tego dania dawniej był spożywany przez robotników w pracy. Obecnie podawane jest jako pierwsze danie obiadowe.
Z jakimi dodatkami można przygotować paellę?
To danie możesz przygotować z różnorodnymi dodatkami. Możesz użyć owoców morza, ale nie tylko. Dobrze sprawdzi się również, jeśli podasz je z mięsem, np. z królikiem, czy z drobiem.
Jakie mrożone owoce morza wybrać?
Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców morza, stawiaj na te mrożone, które dobrze zachowują swój smak. Jednym z tego typu składników, który jest stosunkowo łatwo dostępny, są krewetki. Warto jednak dodać do mieszanki coś jeszcze, aby urozmaicić smak posiłku.