Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jaką pieczeń na Wielkanoc warto przygotować? Sprawdź nasze inspiracje na świąteczny obiad, zarówno tradycyjne, jak i te nieco bardziej nowoczesne. Dowiedz się też, czy do jej zapiekania wykorzystać garnki, czy inne akcesoria kuchenne. Przygotuj smaczny posiłek dla całej swojej rodziny.
Pieczeń na Wielkanoc – tradycyjny, świąteczny obiad
Wielkanoc to święto pełne pysznych potraw, chociaż nie da się ukryć, że większość tradycji skupia się jednak na porannym śniadaniu oraz deserach. Tradycyjnie na obiad w tym okresie zwykle przygotowuje się danie oparte na mięsie, co jest związane z końcem postu, jednak w tym przypadku istnieje przynajmniej kilka tradycyjnych propozycji, które można podać. Jednym z nich jest przygotowywana w piekarniku pieczeń, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Można zapiec ją tradycyjnie, np. używając brytfanny, czy sięgnąć po szklane naczynia żaroodporne.
Z jakiego mięsa przygotować pieczeń na Wielkanoc?
Tak naprawdę pieczeń na Wielkanoc możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa. To, jakie wybierzesz, zależy od Twoich preferencji. Możesz postawić na klasyczną wieprzowinę, sięgnąć po drób i np. przygotować w całości kurczaka, kaczkę czy gęś, albo wykorzystać wołowinę. Bez wątpienia świąteczny klimat szczególnie podkreślą droższe mięsa, których nie przyrządzasz na co dzień, np. jagnięcina, cielęcina lub jakiś rodzaj dziczyzny (dzik, jeleń, daniel, sarna itd.). Możesz też wziąć pod uwagę podanie combra króliczego. Pamiętaj, aby do krojenia mięsa na mniejsze kawałki naostrzyć noże kuchenne. Dzięki temu będą one faktycznie kroić, a nie rozrywać fragmenty.
Pieczeń możesz przygotowywać z większych kawałków mięsa lub też postawić na mięso mielone.
Pieczeń na Wielkanoc z mięsa mielonego
Na Wielkanoc możesz przygotować również jakąś pieczeń z mięsa mielonego, do której przygotowania przydadzą się formy do pieczenia. To danie jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo aromatyczne. Może być podawane zarówno na zimno, jak i na gorąco. Często też zawiera drobną „niespodziankę” – w mięsie można ukryć jajka, które tematycznie doskonale wpasowują się w tematykę świąt. Sprawdź przepis na pieczeń rzymską z wołowiny i wieprzowiny TUTAJ lub przepis na pieczeń z kurczaka, który znajdziesz TUTAJ.
Jaką pieczeń na Wielkanoc dla wegan można przygotować?
Słowo „pieczeń” tradycyjnie kojarzy się z zapiekanym mięsem. Możesz jednak przygotować również jej wegański odpowiednik. To dobry pomysł na obiad zarówno dla osób, które nie jedzą mięsa, jak i dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Sięgnij po akcesoria kuchenne i przygotuj pieczeń na bazie tofu, glutenu oraz bulionu warzywnego. Można również przygotować ją z soczewicy, z dodatkiem różnorodnych warzyw. Pomysłów i przepisów na takie danie nie brakuje, a na pewno będzie ona świetnym zamiennikiem na świątecznym stole.
W czym można upiec pieczeń?
Pieczeń można przygotować w bardzo wielu naczyniach. Najważniejsze jest to, aby nadawały się one do użytkowania w piekarniku. Jednak konkretny wybór jest zależny od tego, jakie produkty masz pod ręką i od tego, co personalnie preferujesz. Do stworzenia takiej pieczeni może przydać Ci się brytfanna z aromatyzerem, garnek żeliwny czy naczynie żaroodporne ze szkła, ale nie tylko. Do piekarnika nadają się również niektóre patelnie (stalowe, bez elementów z tworzyw i drewna), czy stalowe garnki. Potrawy na bazie mięsa mielonego lub wersje wegańskie można stworzyć w foremkach do pieczenia.
Jak podać pieczeń na Wielkanoc?
Pieczeń na Wielkanoc warto podać w elegancki sposób. Jeśli używasz garnka żeliwnego lub naczynia szklanego, czy też ceramiki możesz zaserwować ją właśnie w takim naczyniu – może się ono dobrze prezentować. Innym dobrym pomysłem jest wyciągnięcie pieczeni na półmisek i odpowiednie udekorowanie go, np. kiełkami, pokrojonymi warzywami, czy sałatą. Pamiętaj, aby sos do pieczeni podać w sosjerce, a do mięsa zaproponować dodatki. Dobrze sprawdzą się ziemniaki lub kluski śląskie oraz odpowiednie sałatki. Możesz postawić na buraczki czy nieco nowocześniejszą sałatkę z rukolą, pomidorami oraz startym parmezanem.
Twoim gościom na pewno przydadzą się zaś duże talerze i dopasowane do nich sztućce. Na stole warto postawić również karafkę z wodą i szklanki lub kieliszki do wody.