Pieczone ziemniaki z sosem curry przeniosą Cię w świat orientalnych smaków. To danie jest proste do przygotowania i naprawdę smaczne. Aby je stworzyć, przyda Ci się patelnia z nieprzywierającą powłoką – praca na takich naczyniach jest bardzo wygodna! Pamiętaj jednak, aby używać do nich akcesoriów z silikonowym zakończeniem.
Co jest potrzebne na pieczone ziemniaki z sosem curry?
- 1 kg dużych ziemniaków
- 200 g pomidorów z puszki
- Olej rzepakowy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka poszatkowanej, świeżej kolendry
- 3 łyżeczki curry w proszku
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- 30 g serka Mascarpone
- 2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz
Jak przygotować pieczone ziemniaki z sosem curry?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w paski (podobnie, jak na frytki). Umieść je w misce, a następnie dodaj do nich olej, sól oraz chilli. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Blachę posmaruj olejem i wyłóż na niej ziemniaki. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przemieszaj ziemniaki i następnie piecz przez kolejne 15 minut.
Jak zrobić sos curry?
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj do nich pomidory z puszki, serek Mascarpone, przyprawy, świeżą kolendrę, imbir, 2 łyżki wody oraz 2 łyżki cukru. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Przed podaniem warto ostudzić sos. Najlepiej smakuje w połączeniu z ciepłymi, pieczonymi ziemniakami. Sprawdź również nasz przepis na faszerowane ziemniaczki.
Dlaczego nie należy używać metalowych akcesoriów do patelni nieprzywierających?
Patelnie nieprzywierające są pokryte specjalną powłoką. Ta zachowuje się dość podobnie do lakieru na paznokcie – pokrywa znajdujący się pod spodem metal, nadając naczyniom specjalne cechy. Jeśli jednak pojawi się tarcie za pomocą metalowych przedmiotów, powłoka może ulec uszkodzeniu i może przestać działać w odpowiedni sposób. Z tego powodu jeśli posiadasz takie naczynia, postaw na akcesoria z silikonowym lub drewnianym zakończeniem.
Dlaczego warto dodawać serek Marcarpone?
Ten włoski, śmietankowy serek ma pyszny i kremowy smak. Dzięki temu nadaje daniom wyjątkowej konsystencji. Warto więc wykorzystywać go w kuchni na co dzień, jako dodatek i zamiennik zwykłej śmietany. Z nim posiłki będą miały jeszcze więcej smaku.
Czosnek – lepiej go siekać czy używać wyciskacza?
Niektórzy szefowie kuchni uznają, że odpowiednio posiekany czosnek ma znacznie więcej smaku, niż ten przeciśnięty przez wyciskacz. Jednakże odpowiednie krojenie wymaga czasu i umiejętności. Jeśli więc śpieszysz się, po prostu użyj wyciskacza.