Patelnia Gerlach Granitex NK340 24 cm
Pomidorowy sos à la włoski nawiązuje swoimi smakami do tego słonecznego kraju. Idealnie łączy się z makaronami. Jeśli dodasz do niego kawałki mięsa lub warzyw, stworzysz szybkie i pożywne danie. Wybieraj do niego naprawdę dojrzałe pomidory. W ten sposób będzie smakował najlepiej. Aby go wykonać, skorzystaj z wygodnej patelni.
Co jest potrzebne na pomidorowy sos à la włoski?
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g boczku
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- sól i mielona papryka do smaku
Jak przygotować pomidorowy sos à la włoski?
Boczek pokrój na mniejsze kawałeczki, używając ostrego noża, np. z zestawu noży w bloku GRANITEX. Na patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT rozgrzej tłuszcz. Podsmaż na nim mięso aż do lekkiego zarumienienia się. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy zmiękną, dołóż do sosu pomidory obrane ze skórki, najlepiej bez pestek. Sos wymieszaj i przykryj naczynie za pomocą pokrywki uniwersalnej. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż pomidory zmiękną i częściowo się rozgotują.
Sos przypraw solą oraz papryką. Gdy będzie jeszcze gorący, można podać go np. z makaronem. Na samą górę potrawy można dodać nieco startego sera. Smacznego!
Jakie pomidory wykorzystać do sosu?
Jeśli chcesz przygotować sos w prawdziwie włoskim stylu wykorzystaj pomidory w odmianie San Marzano. To odmiana pomidorów śliwkowych, wywodząca się z Kampanii we Włoszech. Zawierają ograniczoną ilość soku, nie są też zbyt kwaśne w smaku. Najczęściej można kupić je w puszce, jednak w niektórych sklepach znajdziesz również świeże.
Czy do sosu można dodać więcej czosnku?
Dwa ząbki czosnku powinny wystarczyć, aby poprawić smak takiej ilości sosu, jednocześnie nie przytłaczając go. Jednak jeśli lubisz dania ostre, mocniej przyprawione, możesz dodać więcej ząbków czosnku. Pamiętaj jednak, że powinien być on wyłącznie dodatkiem!
Dlaczego do sosu warto dodać boczek?
Boczek nie tylko poprawi smak samego sosu, ale również podwyższy jego zawartość tłuszczu. A to właśnie on jest najlepszym nośnikiem smaku. Dlatego nie rezygnuj z tego dodatku i przygotuj naprawdę pyszny, pełen aromatów sos, który wykorzystasz m.in. do pizzy, do gołąbków, czy jako baza do makaronów.