Silikonowa forma do tarty 22cm SMART
Jak przygotować tartę mascarpone ze świeżymi owocami? To pyszny i naprawdę smaczny deser, który nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Warto jednak robić go krok po kroku, zwłaszcza na początku, gdy dopiero nabierasz doświadczenia.
Co jest potrzebne na bardzo prosty spód tarty?
- 200 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Jak przygotować spód tarty?
Rozkrusz bardzo drobno herbatniki – najlepiej użyć blendera lub wrzucić je do woreczka i rozkruszyć tłuczkiem. Przesypać do miseczki i wymieszać z roztopionym masłem. Przełóż je do formy silikonowej SMART i rozprowadź równomiernie na spodzie i brzegach. Włóż go na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 175℃, aby lekko się zarumienił. Później odłóż na 15 minut, aby ostygnął, po czym włóż spód do lodówki.
Przepis na tartę z mascarpone i świeżymi owocami
Składniki na masę tarty:
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- cukier lub cukier wanilinowy do smaku
- dodatki: owoce (maliny, borówki, porzeczki, truskawki – może być tylko jeden rodzaj owoców, a możecie pomieszać różne)
Jak stworzyć masę tarty z mascarpone i świeżymi owocami?
Ubij schłodzoną śmietankę mikserem, ona sama w sobie jest gęsta, więc nie potrzebuje aż tak długiego miksowania, następnie dodaj do tego serek mascarpone i cukier do smaku. Próbuj na bieżąco masę i dodawajcie cukier.
Jak dokończyć przygotowanie tarty z mascarpone?
Ciasto przed nałożeniem masy powinno być schłodzone, wyciągnij je z lodówki i nałóż na nie masę, staraj się to robić w miarę równomiernie, na to wrzuć owoce (opcjonalnie możesz dodać jeszcze kawałki czekolady lub coś, na co najdzie was ochota). Owoców powinno być tyle, że przykryjesz nimi całą tartę – to i cudownie wygląda i wyśmienicie smakuje! Tarta powinna spędzić kilka godzin w lodówce, aby spód i masa porządnie się ściągnęło. Smacznego!
Czy można wybrać smakowy serek mascarpone do tarty?
W sklepach obecnie można znaleźć serek mascarpone o różnych smakach, np. karmelowym czy białej czekolady. Jeśli chcesz, możesz użyć właśnie takiego, jednak wówczas ogranicz użycie cukru, bo tego typu masy zwykle już go zawierają. To dobry sposób na szybsze przygotowanie tego deseru. Użyj dowolnego smaku, kierując się swoimi własnymi preferencjami.
Autor przepisu:
Siostry ADiHD
Siostry ADiHD, czyli Ilona i Milena Krawczyńskie z @siostry_adihd