Wegański pad thai z tofu to naprawdę smaczne i pożywne danie. Przepis na nie stworzył Kuba Korczak, dbając o to, aby można było wykonać je w duchu zero waste. Do przygotowania tego przepisu przyda Ci się wygodna patelnia albo wok. Postaw na model z nieprzywierającą powłoką, który ułatwi Ci pracę.
Jak przygotować wegański pad thai?
Pad thai:
- 150 - 200 g tofu
- 1 cebula
- limonka, kolendra – wedle uznania
- makaron ryżowy (wstążki najlepiej 3 do 5 mm) - ⅓ lub pół małej paczki
- olej roślinny do smażenia
- 3-4 jajka “0”
- pokruszone prażone orzeszki ziemne
- 100 g kiełki fasoli mung
- 1 cała dymka lub ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki wegańskiego sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 3 łyżki cukru palmowego
- łyżka sosu sriracha lub ½ łyżki płatków chilli – opcjonalnie
Podane składniki wystarczą na danie dla 2 osób.
Jak zrobić wegański pad thai z tofu?
Zacznij od przygotowania sosu. Zalej miąższ tamaryndowca gorącą wodą i odstaw na kwadrans, kilka razy w nim mieszając. Miąższ przecedź przez sitko i przelej jego płynną część na patelnię. Ustaw na małym ogniu, dodaj wegański sos rybny i cukier palmowy. Mieszaj i czekaj, aż cukier się rozpuści. Sprawdź smak, sos powinien mieć płynną konsystencję i zrównoważony smak. Najważniejsze są Twoje preferencje. Pamiętaj jednak, że w tym daniu chodzi o harmonię pomiędzy smakiem kwaśnym, słodkim i słonym i odrobiną ostrości, którą na końcu dodajesz, zgodnie z własnym uznaniem.
Makaron umieść w misce i zalej zimną wodą. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Tofu pokrój w grubą kostkę, dymkę w dłuższe słupki. Kiełki umyj pod zimną wodą i odcedź. Orzeszki posiekaj lub ugniataj w moździerzu, a następnie praż je na suchej patelni.
Wok (polecamy model Granitex 28 cm) lub dużą wysoką patelnię ustaw na średnim ogniu i rozgrzewaj w niej olej. Podsmaż na nim cebulę. Po chwili dodaj tofu, dymkę i kiełki. Kiedy się zeszklą, dorzuć odsączony makaron i dopraw go połową sosu do pad thaia. Mieszaj wszystko dynamicznie. Makaron ma się połączyć z resztą składników. Spróbuj całości, dodaj resztę sosu, jeśli czujesz taką potrzebę. Podsmażony makaron odsuń na połowę patelni, robiąc miejsce na usmażenie jajek. Podsmażone jajka mieszamy z makaronem, całość posypujemy orzeszkami. Podajemy z limonką, świeżą posiekaną lub porwaną kolendrą, posiekanym szczypiorem lub dymką i opcjonalnie suszonymi płatkami chili.
Obejrzyj, jak przygotować wegański pad thai!
Przepis znajdziesz również w formie wideo!
Gdzie kupić makaron ryżowy?
Makaron ryżowy dostępny jest co jakiś czas w mniejszych sklepach spożywczych. Bez problemu znajdziesz go też w większości tych o większej powierzchni. Nie musisz więc kupować go online, czy też iść do specjalistycznych sklepów – zwykle jest po prostu dostępny.
Czemu najlepiej używać jajek tzw. zerówek?
Tego typu jajka to jajka ekologiczne, pochodzące z gospodarstw, w których kury mogą bez przeszkód się poruszać. Taki wybór nie tylko wspiera ekologiczny i etyczny chów zwierząt, ale również pozwala cieszyć się prawdziwym bogactwem smaku. Takie jaja często lepiej smakują i pachną.
Ile kalorii ma tofu?
W 100 g tofu znajduje się 76 kcal, niecałe 5 g tłuszczu, 1,9 g węglowodanów oraz 8 g białka. Może więc być składnikiem zróżnicowanej, pełnowartościowej diety.
Kuba Korczak
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.