Składniki na pad thai dla 2 osób:
Pad thai:
- 150 - 200 g tofu
- 1 cebula
- limonka, kolendra – wedle uznania
- makaron ryżowy (wstążki najlepiej 3 do 5 mm) - ⅓ lub pół małej paczki
- olej roślinny do smażenia
- 3-4 jajka “0”
- pokruszone prażone orzeszki ziemne
- 100 g kiełki fasoli mung
- 1 cała dymka lub ½ pęczka szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki wegańskiego sosu rybnego
- 2 łyżki pasty tamaryndowej
- 3 łyżki cukru palmowego
- łyżka sosu sriracha lub ½ łyżki płatków chilli – opcjonalnie
Jak zrobić wegański pad thai z tofu?
Zaczynamy od przygotowania sosu. Zalewamy miąższ tamaryndowca gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans, kilka razy w nim mieszając. Miąższ przecedzamy przez sitko i przelewamy jego płynną część na patelnię. Ustawiamy na małym ogniu, dodajemy wegański sos rybny i cukier palmowy. Mieszamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Próbujemy, sos powinien mieć płynną konsystencję i zrównoważony smak. Najważniejsze są nasze preferencje, ale chodzi o harmonię pomiędzy smakiem kwaśnym, słodkim i słonym i odrobiną ostrości, którą na końcu dodajemy, zgodnie z własnym uznaniem.
Makaron umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Tofu kroimy w grubą kostkę, dymkę w dłuższe słupki. Kiełki myjemy pod zimną wodą i odcedzamy. Orzeszki siekamy lub ugniatamy w moździerzu, a następnie prażymy je na suchej patelni.
Wok (polecamy model Granitex 28 cm) lub dużą wysoką patelnię ustawiamy na średnim ogniu i rozgrzewamy w niej olej. Podsmażamy na nim cebulę. Po chwili wrzucamy tofu, dymkę i kiełki. Kiedy się zeszklą, dorzucamy odsączony makaron i doprawiamy go połową sosu do pad thaia. Mieszamy wszystko dynamicznie. Makaron ma się połączyć z resztą składników. Próbujemy, dodajemy resztę sosu, jeśli czujemy taką potrzebę. Podsmażony makaron odsuwamy na połowę patelni, robiąc miejsce na usmażenie jajek. Podsmażone jajka mieszamy z makaronem, całość posypujemy orzeszkami. Podajemy z limonką, świeżą posiekaną lub porwaną kolendrą, posiekanym szczypiorem lub dymką i opcjonalnie suszonymi płatkami chili.
Autor Przepisu:
Kuba Korczak – szef kuchni i orędownik idei zero waste. Od ponad dekady zajmuje się promowaniem najdoskonalszych polskich produktów. Organizuje i realizuje pokazy, warsztaty, mistrzostwa i inne wydarzenia kulinarne na całym świecie.