Jakie szybkie dania w naczyniu żaroodpornym możesz przygotować? Poznaj nasze TOP5 i zainspiruj się, tworząc własne posiłki. Dlaczego warto zapiekać w piekarniku z użyciem szklanych lub ceramicznych naczyń?
Szybkie dania w naczyniu żaroodpornym? To możliwe!
Naczynia żaroodporne mają pewną zaletę: można przygotować w nich szybkie dania z wykorzystaniem wyłącznie jednego naczynia oraz piekarnika. Często nie wymagają dodatkowego przygotowania na patelni czy w garnku, a więc i brudzenia innych naczyń. Ponadto tak przygotowany posiłek można w łatwy sposób przechowywać i odgrzewać, dlatego że tego typu naczynia zwykle dobrze nadają się i do jednego, i do drugiego. Poznaj poniżej nasze TOP 5 szybkich dań w naczyniu żaroodpornym. Przedstawimy propozycję śniadaniową, obiadową, deser, kolację oraz pomysł na specjalną okazję.
Śniadanie – szakszuka z piekarnika
Szakszuka to danie podobne do jajecznicy, wywodzące się z Bliskiego Wschodu. Można je przygotować na patelni, ale dobrze wyjdzie również w piekarniku. Na początku należy zapiec w naczyniu żaroodpornym pomidory z cebulą, a następnie dodaje się do niej jajka i – ewentualnie – dodaje ser typu feta. Po wyjściu naczynia z piekarnika można posypać je z wierzchu szczypiorkiem i podawać w całości na stół. To świetne danie zarówno dla jednej osoby (gdy wykorzystujesz małe naczynie), jak i dla całej rodziny.
Obiad – filet z kurczaka z serem i warzywami
Na obiad doskonale sprawdzi się filet z kurczaka z dodatkiem Twoich lubionych warzyw, posypany z wierzchu serem. Jeśli masz chwilę, możesz również przygotować domowy sos beszamelowy, tworząc na wierzchu dania kremową „chmurkę”. Drób łatwo się ścina, a warzywa również szybko miękną, dlatego też tego typu danie będzie gotowe bardzo szybko, zaś taki obiad to pełnowartościowy posiłek. Do takiego obiadu z naczynia żaroodpornego możesz wykorzystać np. pomidory, paprykę, marchewkę, czy brokuły. Możesz je dowolnie modyfikować, co sprawia, że nigdy nie jest nudne!
Kolacja – zapiekanka makaronowa z serem i szynką
Na kolację możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym zapiekankę makaronową z dodatkiem sera, szynki i ewentualnie – dowolnych warzyw. Całość należy zalać śmietaną wymieszaną z wodą, tak aby makaron mógł się ugotować. Możesz również dodać do płynu swoje ulubione przyprawy, tak aby całość nabrała odpowiadającego Ci smaku. Nie zapominaj o soli!
Deser – pieczone jabłka z orzechami i miodem
To jest naprawdę szybki przepis! Jabłka wystarczy przekroić na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. W miseczce wymieszaj orzechy i miód. Tak przygotowaną mieszanką nadziewaj połówki jabłek, układaj w naczyniu żaroodpornym i posypuj cynamonem. Możesz dodać również kruszonkę. Tak przygotowane, zapiekaj w piekarniku aż zmiękną i się zarumienią. To idealny pomysł na wszelkiego rodzaju spotkania.
Łosoś z cytryną i warzywami na specjalne okazje
Na specjalne okazje możesz przygotować filet z łososia, zapiekany w naczyniu żaroodpornym, z dodatkiem cytryny oraz warzyw. To zdrowe, smaczne, szybkie w przygotowaniu i jednocześnie naprawdę eleganckie danie. Pamiętaj jedynie, aby wybierać łososia wysokiej jakości, z ekologicznych hodowli lub z naturalnych łowisk. To bardzo mocno wpłynie na ostateczny smak dania. Uważaj z tym, jak przyprawiasz łososia. Ta ryba jest charakterystyczna, lecz łagodna w smaku i w łatwy sposób można ją przytłoczyć.
Inne szybkie dania z naczynia żaroodpornego
Oczywiście wymienione pięć przepisów to nie są jedyne pomysły na obiad w naczyniu żaroodpornym. Takie produkty pozwalają na stworzenie różnorodnych przepisów. Oto kilka innych pomysłów na posiłki!
Śniadanie
- Mini frittaty z warzywami
- Chleb zapiekany z jajkiem i serem
- Zapiekana kasza manna z owocami
- Pieczone muffiny jajeczne
Obiad
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
- Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą
- Kotlety drobiowe zapiekane pod beszamelem
- Ryż zapiekany z warzywami i kurczakiem
Kolacja
- Zapiekanka z bakłażana i pomidorów
- Zapiekane tortille z nadzieniem
- Chrupiące grzanki z serem i czosnkiem
- Pieczona cukinia z serem feta
Deser
- Pieczona czekoladowa owsianka
- Gruszki zapiekane z orzechami i miodem
- Pieczone naleśniki w sosie waniliowym
- Crumble z jabłkami i cynamonem
Specjalna okazja
- Pieczona polędwica wieprzowa z sosem śmietanowym
- Lasagne warzywna lub mięsna
- Pieczona kaczka z jabłkami
- Roladki z bakłażana zapiekane w sosie pomidorowym
Jakie naczynia żaroodporne wybrać?
Wybierając naczynie żaroodporne, koniecznie kieruj się jakością jego wykonania. Te niższej jakości mogą łatwo pękać, mając zbyt niską odporność na szok termiczny. Stawiaj na sprawdzone marki oraz produkty wykonane z bezpiecznych materiałów, np. porcelany, innej ceramiki wysokiej jakości lub szkła borokrzemowego. Zawsze sprawdzaj również, czy produkty zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością, a także jak wysoki mają szok termiczny. Jeśli np. wynosi on 150°C, to zakładając, że w Twoim mieszkaniu jest 20°C, można włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Często im większe jest naczynie, tym może mieć potencjalnie niższą odporność, dlatego naprawdę zwróć na to uwagę.
Sprawdź naczynia żaroodporne od marki Gerlach
W ofercie marki Gerlach znajdziesz naczynia żaroodporne FLOW. Dostępne w czterech kształtach i rozmiarach, dobrze sprawdzą się w większości kuchni. To wszechstronne produkty wykonane z wysokiej jakości szkła borokrzemowego, które wykorzystasz do pieczenia, serwowania, mrożenia, odgrzewania i przechowywania żywności. Ich odporność na szok termiczny wynosi 180°C. Można je mrozić do -40°C, a maksymalna temperatura użytkowania wynosi 300°C.
W ofercie znajdziesz tradycyjną keksówkę, w której np. upieczesz chleb czy brownie, prostokątne naczynie, idealne do lasagne, formę do tarty o średnicy 26 cm, a także brytfannę z pokrywką, która doskonale sprawdzi się do duszenia mięs i warzyw. Możesz wybrać jeden produkt, lub skompletować cały zestaw, tworząc różnorodne dania i dobierając wielkość porcji do swoich potrzeb.
Sprawdź też inne akcesoria kuchenne.
Czym zastąpić naczynie żaroodporne?
Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego, bo np. nie przygotowujesz często dań w piekarniku, lub akurat Twój egzemplarz uległ stłuczeniu, możesz próbować go zastąpić innym naczyniem. Dobrze sprawdzić może się stalowa lub żeliwna patelnia. Zwróć jednak uwagę, aby nie posiadała żadnych elementów z tworzyw sztucznych lub z drewna, a także upewnij się, że jej producent rekomenduje takie użytkowanie. Możesz wykorzystać również garnki lub foremki do pieczenia. Często kojarzą się one wyłącznie z przygotowaniem słodkich wypieków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować w nich również śniadanie czy kolację.
Naczynia żaroodporne – wygoda i dobra prezentacja
Naczynia żaroodporne to wygoda pieczenia, ale nie tylko. Zwykle wykonane są ze szkła lub z ceramiki, a obydwa te materiały doskonale prezentują się na stole. Dzięki temu dobrze sprawdzają się w trakcie różnego rodzaju przyjęć, specjalnych okazji itd. Możesz od razu serwować w nich zapiekane dania, bez potrzeby wyciągania i brudzenia pater, półmisków itd.
Przygotuj szybkie dania w naczyniu żaroodpornym i ciesz się smacznym posiłkiem dla siebie i całej Twojej rodziny!