Składniki:
- 125 g masła (masło nie może być twarde)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g płatków owsianych
- 1 banan
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
Na blasze kładziemy osiem silikonowych lub papierowych foremek do pieczenia muffinek.
Obieramy i rozgniatamy banana.
Miksujemy masło, mleko, ekstrakt z wanilii i jajka.
Do masy dodajemy mąkę, przyprawy korzenne, cukier, żurawinę, banana i płatki owsiane. Całość dokładnie miksujemy.
Przekładamy masę z miski do foremek (najlepiej do ¾ ich wysokości, gdyż muffinki urosną w piekarniku).
Wkładamy blachę z foremkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Gdy muffinki ładnie się zarumienią, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na bok do przestudzenia.
Wskazówka:
Do przygotowania muffinek polecamy szpatułkę silikonową Natur.