Muffinki bananowe z żurawiną

Muffinki bananowe z żurawiną

Składniki:

  • 125 g masła (masło nie może być twarde)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 75 g płatków owsianych
  • 1 banan

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.

Na blasze kładziemy osiem silikonowych lub papierowych foremek do pieczenia muffinek.

Obieramy i rozgniatamy banana.

Miksujemy masło, mleko, ekstrakt z wanilii i jajka.

Do masy dodajemy mąkę, przyprawy korzenne, cukier, żurawinę, banana i płatki owsiane. Całość dokładnie miksujemy.

Przekładamy masę z miski do foremek (najlepiej do ¾ ich wysokości, gdyż muffinki urosną w piekarniku).

Wkładamy blachę z foremkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Gdy muffinki ładnie się zarumienią, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na bok do przestudzenia.

Wskazówka:

Do przygotowania muffinek polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności