Składniki:
- 125 g masła (masło nie może być twarde)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g płatków owsianych
- 1 banan
Jak zrobić muffinki bananowe z żurawiną?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Obierz banana i rozgnieć go.
Zmiksuj masło, mleko, ekstrakt z wanilii i jajka.
Dodaj do nich kolejne składniki: mąkę, przyprawy korzenne, cukier, żurawinę, banana oraz płatki owsiane. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki.
Gotową masę przełóż do formy silikonowej na muffiny Gerlach SMART. Każdą foremkę wypełnij maksymalnie do ¾ wysokości. Dzięki usztywnianym brzegom formy, ciasto nie będzie wyciekać na zewnątrz.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART BLACK
Muffinki bananowe z żurawiną wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Gdy babeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok do wystudzenia.