0

Paella z owocami morza

Składniki:

  • 300 g ryżu aborio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Mieszanka mrożonych owoców morza (jeśli masz dostęp do świeżych, koniecznie ich użyj)
  • 15 obranych krewetek
  • 1 duża papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 duży pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki passaty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozmrażamy owoce morza, osuszamy je dokładnie.

Na patelni o średnicy 28 cm rozgrzewamy olej.

Dodajemy pomidora, paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty.

Następnie wlewamy passatę pomidorową, posypujemy słodką i wędzoną papryką. Całość mieszamy i zagotowujemy.

Gotujemy przez 4 minuty.

Wsypujemy na patelnię ryż tak, aby zakrywał całe jej dno. Powoli mieszamy i smażymy przez 3 minuty.

Wlewamy gorący bulion, mieszamy i zagotowujemy. Następnie, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut.

Dodajemy owoce morza i krewetki, ponownie zmniejszamy ogień. Uwaga! Nie mieszamy paelli!

Przykrywamy patelnię folią aluminiową i gotujemy przez 5 minut.

Odstawiamy patelnię z ognia i odkrywamy folię dopiero po ok.3 minutach od ściągnięcia.

Wskazówka:

Do przygotowania paelii użyj patelnii Solid 28 cm.

Patelnia Solid

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności