0

Paella z owocami morza

Składniki:

  • 300 g ryżu Arborio
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Mieszanka mrożonych owoców morza (jeśli masz dostęp do świeżych, koniecznie ich użyj)
  • 15 obranych krewetek
  • 1 duża papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 duży pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżki passaty
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować smaczną paellę z owocami morza?

Jeśli korzystasz z mrożonych owoców morza, koniecznie wcześniej je rozmroź.

Na dużej patelni o średnicy 28 cm rozgrzej olej (polecamy patelnie Granitex z powłoką ceramiczną).

Paella z owocami morza – Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Podsmaż pomidor, paprykę i czosnek.

Po 2 minutach dodaj passatę pomidorową oraz słodką i wędzoną paprykę. Całość wymieszaj i zagotuj.

Wsyp na patelnię ryż tak, aby zakrywał dno. Powoli mieszaj i smaż przez 3 minuty.

Wlej gorący bulion. Mieszaj do momentu, aż się zagotuje (do mieszania polecamy akcesoria Natur). Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut (bez przykrycia).

Paella z owocami morza – Zestaw akcesoriów NATUR

Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
 

Dodaj owoce morza, krewetki i ponownie zmniejsz ogień.

Przykryj patelnię folią aluminiową. Gotuj przez 5 minut, ale nie mieszaj.

Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj kilka minut, a następnie odkryj folię.

Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności