0

Pieczone klopsiki w serowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki bułki tartej;
  • 0,5 szklanki mleka; 
  • olej;
  • sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie czosnek;
  • ser żółty w kawałku.

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła;
  • 1 czubata łyżka mąki;
  • ok. 0,5 l mleka;
  • sól, pieprz;
  • 80 g żółtego sera;
  • kilka suszonych pomidorów;
  • 1 duża cebula;
  • ok. 400 g pieczarek;
  • olej do smażenia (może być z suszonymi pomidorami).

Pieczone klopsiki w serowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami

 

Przepis na klopsiki:

Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie podsmaż ją, dla lepszego smaku używając oleju z suszonymi pomidorami. Zalej bułkę tartą mlekiem i połącz ze sobą przygotowane składniki oraz mięso, dokładnie wyrabiając masę. Dopraw ją do smaku.

Uformuj klopsiki. Pokrój ser na niewielkie kostki. To właśnie nimi należy nadziewać każdy klopsik (1 klopsik = 1 kostka sera). Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. 

Do zapiekania w piekarniku polecamy silikonowe formy SMART np. kwadratową.

Pieczone klopsiki w serowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami – Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART

Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
 

Przepis na sos:

Rozpuść na patelni (np. Gerlach Natur) masło i połącz je z mąką. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Tak stworzoną zasmażkę należy zagotować. Dodaj do niej ser. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj wody lub mleka. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory.

Pieczone klopsiki w serowym sosie z pieczarkami i suszonymi pomidorami – Patelnia NATUR 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia NATUR 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Cebulkę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie podsmaż składniki i dodaj je do sosu wraz z upieczonymi klopsikami. Całość duś przez chwilę, aby smaki mogły się połączyć. 

 

Autorka przepisu: Ewa Marchlik z profilu @szybkoiprzepysznie
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności