Składniki na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki;
- 2 średnie cebule;
- 2 jajka;
- 4 łyżki bułki tartej;
- 0,5 szklanki mleka;
- olej;
- sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie czosnek;
- ser żółty w kawałku.
Składniki na sos:
- 1 łyżka masła;
- 1 czubata łyżka mąki;
- ok. 0,5 l mleka;
- sól, pieprz;
- 80 g żółtego sera;
- kilka suszonych pomidorów;
- 1 duża cebula;
- ok. 400 g pieczarek;
- olej do smażenia (może być z suszonymi pomidorami).
Przepis na klopsiki:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie podsmaż ją, dla lepszego smaku używając oleju z suszonymi pomidorami. Zalej bułkę tartą mlekiem i połącz ze sobą przygotowane składniki oraz mięso, dokładnie wyrabiając masę. Dopraw ją do smaku.
Uformuj klopsiki. Pokrój ser na niewielkie kostki. To właśnie nimi należy nadziewać każdy klopsik (1 klopsik = 1 kostka sera). Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Do zapiekania w piekarniku polecamy silikonowe formy SMART np. kwadratową.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia kwadratowa 20cm SMART
Przepis na sos:
Rozpuść na patelni (np. Gerlach Natur) masło i połącz je z mąką. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Tak stworzoną zasmażkę należy zagotować. Dodaj do niej ser. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj wody lub mleka. Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie dodaj do niego pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Na zdjęciu: Patelnia NATUR 28 cm z powłoką ceramiczną
Cebulkę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Następnie podsmaż składniki i dodaj je do sosu wraz z upieczonymi klopsikami. Całość duś przez chwilę, aby smaki mogły się połączyć.