Pieczone ziemniaki z sosem curry

Pieczone ziemniaki z sosem curry

Składniki:

  • 4x250g dużych ziemniaków
  • 200g pomidorów z puszki
  • Olej rzepakowy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka poszatkowanej, świeżej kolendry
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 30g serka Mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grubsze paski (tak jak na frytki).

W misce mieszamy ziemniaki z olejem, solą i chilli.

Blachę smarujemy olejem i wykładamy ziemniaki.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut.

Po upływie 15 minut, otwieramy piekarnik i mieszamy ziemniaki na blasze.

Zamykamy piekarnik i pieczemy frytki przez kolejne 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos curry.

Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Całość smażymy, aż do uzyskania miękkości. Następnie, dodajemy pomidory w puszcze, serek Mascarpone, przyprawy, świeżą kolendrę i imbir, dwie łyżki wody i dwie łyżeczki cukru. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

Gotowy sos najlepiej przestudzić i podawać z gorącymi frytkami.

Wskazówka:

Do przygotowania sosu curry polecamy patelnię Granitex.

Patelnia Granitex


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności