Składniki:
- 4x250g dużych ziemniaków
- 200g pomidorów z puszki
- Olej rzepakowy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka poszatkowanej, świeżej kolendry
- 3 łyżeczki curry w proszku
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- 30g serka Mascarpone
- 2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w grubsze paski (tak jak na frytki).
W misce mieszamy ziemniaki z olejem, solą i chilli.
Blachę smarujemy olejem i wykładamy ziemniaki.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 15 minut.
Po upływie 15 minut, otwieramy piekarnik i mieszamy ziemniaki na blasze.
Zamykamy piekarnik i pieczemy frytki przez kolejne 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos curry.
Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Całość smażymy, aż do uzyskania miękkości. Następnie, dodajemy pomidory w puszcze, serek Mascarpone, przyprawy, świeżą kolendrę i imbir, dwie łyżki wody i dwie łyżeczki cukru. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Gotowy sos najlepiej przestudzić i podawać z gorącymi frytkami.
Wskazówka:
Do przygotowania sosu curry polecamy patelnię Granitex.