Składniki:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 200 g pomidorów z puszki
- Olej rzepakowy
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka poszatkowanej, świeżej kolendry
- 3 łyżeczki curry w proszku
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- 30 g serka Mascarpone
- 2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz
Na zdjęciu: Zestaw noży z deską magnetyczną Ambiente Magnetic
Jak przygotować pieczone ziemniaki z sosem curry?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w paski (podobnie, jak na frytki).
Umieść je w misce, a następnie dodaj do nich olej, sól oraz chilli. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriow NATUR
Blachę posmaruj olejem i wyłóż na niej ziemniaki. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przemieszaj ziemniaki i następnie piecz przez kolejne 15 minut.
Jak zrobić sos curry?
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy zmiękną i lekko się zarumienią, dodaj do nich pomidory z puszki, serek Mascarpone, przyprawy, świeżą kolendrę, imbir, 2 łyżki wody oraz 2 łyżki cukru. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Przed podaniem warto ostudzić sos. Najlepiej smakuje w połączeniu z ciepłymi, pieczonymi ziemniakami.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk MUZA
Sprawdź również nasz przepis na inną wersję pieczonych ziemniaków – z ziołami.