Składniki:
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 6 łyżek masła orzechowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sos sojowy
- Pieprz cayenne
- Orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Obieramy i siekamy szalotkę oraz czosnek. Drobno siekamy papryczki chilli.
Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni, smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i chilli.
Na patelnię dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy zupa stanie się kremowa, doprawiamy ją sosem sojowym i pieprzem cayenne do smaku.
Do przyozdobienia zupy w miseczkach możemy użyć posiekanych orzeszków ziemnych i opcjonalnie papryczki chilli ( wtedy zupa będzie jeszcze ostrzejsza).
Wskazówka:
Do siekania orzechów, papryczek i warzyw polecamy nóż szefa kuchni NATUR.