Pikantna zupa z orzeszkami ziemnymi

Pikantna zupa z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 1 cebula szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sos sojowy
  • Pieprz cayenne
  • Orzeszki ziemne

Przygotowanie:

Obieramy i siekamy szalotkę oraz czosnek. Drobno siekamy papryczki chilli.

Rozgrzewamy olej na dużej,  głębokiej patelni, smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i chilli.

Na patelnię dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość gotujemy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gdy zupa stanie się kremowa, doprawiamy ją sosem sojowym i pieprzem cayenne do smaku.

Do przyozdobienia zupy w miseczkach możemy użyć posiekanych orzeszków ziemnych i opcjonalnie papryczki chilli ( wtedy zupa będzie jeszcze ostrzejsza).

Wskazówka:

Do siekania orzechów, papryczek i warzyw polecamy nóż szefa kuchni NATUR.

Nóż szefa kuchni NATUR


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności