Składniki:
- 1 cebula szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 6 łyżek masła orzechowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sos sojowy
- Pieprz cayenne
- Orzeszki ziemne
Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Przygotowanie:
Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Umyj papryczkę chili i pokrój ją bardzo drobno.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, czosnek oraz chili.
Gdy cebula lekko się zarumieni, dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej bulion warzywny i mleko kokosowe. Całość gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 28 cm z powłoką ceramiczną
Kiedy konsystencja zupy będzie kremowa, dopraw ją do smaku sosem sojowym i pieprzem cayenne.
Gotową zupę przelej do miseczek. Możesz udekorować ją kawałkami posiekanych orzeszków ziemnych oraz papryczkami chili.