0

Przepis na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna zupa. Do jej przygotowania potrzebne będzie wiele składników, jednak to połączenie smaków jest naprawdę wyjątkowe. Zacznij przygotowywać go już dzień przed podaniem, dlatego że fasolę koniecznie należy wcześniej namoczyć. Zaopatrz się też m.in. w buraki, kości wieprzowe oraz świeże pomidory.

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 300 g włoszczyzny
  • 500 g kości wieprzowych
  • 150 g kapusty
  • 150 g ziemniaków
  • 100 g fasoli
  • 400 g pomidorów świeżych
  • 150 ml śmietany 18%
  • 20 g mąki
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy

Jak przygotować barszcz ukraiński?

Dzień wcześniej opłucz fasolę. Zalej ją przegotowaną wodą i odstaw w chłodne miejsce. Następnego dnia ugotuj, nie zmieniając wody. Powinna stać się zupełnie miękka. W osobnym garnku ugotuj wywar z kości w ok. 1-1,5 l wody. Gotuj go przez ok. 2 godziny pod przykryciem, na niewielkim ogniu.

Warzywa obierz i poszatkuj. Pomidory przełóż na patelnie  i podduś na dowolnym oleju, najlepiej na odrobinie masła klarowanego. Przetrzyj je przez sitko. Ziemniaki pokrój w kostkę. Gdy wywar będzie ugotowany, dodaj do niego fasole, warzywa, ziemniaki. Wymieszaj i przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę obierz i podsmaż na patelni bądź zapiecz w piekarniku. Ją również dodaj do wywaru. Zagotuj całość.

Gdy wszystkie jarzyny i fasolka będą zupełnie miękkie, wymieszaj mąkę z 120 ml zimnej wody. Wlej do zupy i zagotuj. Dopraw do smaku cukrem, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec dodaj śmietanę. Przed podaniem posyp wierzch odrobiną natki pietruszki. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności