0

Przepis na beszamel (podstawowy sos biały)

Sos beszamelowy, nazywany również podstawowym sosem białym prawdopodobnie pochodzi z Francji. Jest jednak bardzo podstawowym sosem, który może być podawany samodzielnie lub na jego bazie można przygotować wiele różnorodnych sosów różnego rodzaju. Wykorzystasz go również do dań kuchni włoskiej. Pamiętaj, aby wykorzystać do niego patelnie lub rondelek z nieprzywierającą powłoką. Dzięki temu przygotowanie będzie zdecydowanie łatwiejsze.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml mleka
  • sól i pieprz, wg. uznania

Jak przygotować beszamel (podstawowy sos biały)?

W rondelku lub na patelni roztop masło. Dodaj do niego mąkę i mieszając szpatułką, lekko ją zarumień. Mąka powinna idealnie połączyć się z masłem, tworząc kleik. Do tak przygotowanej zasmażki dodawaj stopniowo zimne mleko. Cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.

Gdy masa zagotuje się i zgęstnieje, zdejmij z ognia. Na tym etapie możesz go posolić lub dodać pieprzu do smaku, jeśli czujesz taką potrzebę. Ten sos może być podstawą do wielu innych. Można również wykorzystać go bezpośrednio, np. do przygotowania lasange czy zapiekanych w piekarniku warzyw. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności