0

Przepis na chłodnik z botwinką i mięsem

Chłodnik z botwinką i mięsem to idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Do jego przygotowania warto wykorzystać kości cielęce. Dzięki temu, zamiast je wyrzucić, wykorzystasz je w pełni, żyjąc zgodnie z ideą zero waste. Zupę warto przygotować już dzień wcześniej, aby móc podać ją w pełni schłodzoną.

Składniki:

  • 300-400 g kości cielęcych
  • 400 g włoszczyzny
  • 250 g botwinki
  • 1,5 l wody
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 jajka średniej wielkości
  • sól i cukier wg. uznania
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 120 ml zakwasu buraczanego
  • 1 surowy ogórek
  • 200 g pieczonego mięsa, np. drobiu
  • 8 niewielkich raków (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki octu

Jak przygotować chłodnik z botwinką i mięsem?

Kości umyj, włóż je do dużego garnka FINE i zalej je zimną wodą. Gotuj przez ok. 1 godzinę na małym ogniu, a następnie dodaj sól, ocet oraz oczyszczoną włoszczyznę. Możesz pociąć ją na kawałeczki, używając ostrego noża NATUR. Gotuj pod przykryciem, aż warzywa całkowicie zmiękną.

W osobnym garnku ugotuj jajka oraz raki. Pokrój je w kostkę. Ogórka obierz ze skóry i pokrój go w plasterki. Przygotowany wywar przecedź, połącz go z botwinką i zagotuj. Dodaj do niego kwas burakowy i doprowadź do wrzenia, a potem natychmiast zmniejsz ogień, tak aby całość się nie gotowała. Dodaj śmietanę, czosnek, sól i cukier według uznania.

Wcześniej przygotowane dodatki, czyli jajka, mięso pieczone, raki i ogórka włóż do wazy bądź bulionówki. Dodaj ostudzoną botwinkę i posyp wszystko posiekanym koperkiem. Zalej zupą. Chłodnik wstaw do lodówki na 3-4 godziny i podawaj schłodzony. Smacznego!

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności