0

Przepis na ciasto caffé mokka

Każdy miłośnik kawy musi spróbować tego przepisu! Ciasto caffé mokka to przede wszystkim pyszny krem z dodatkiem kawy. Do jego stworzenia użyj świeżo zmielonych migdałów bądź mąkę migdałową. Kupisz ją w dobrych sklepach. Aby krem był pyszny i stabilny, koniecznie korzystaj wyłącznie z wysokiej jakości masła.

Składniki:

Ciasto:

  • 8 żółtej z jaj średniej wielkości
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • 80 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej

Krem:

  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła
  • ziarenka kawy (wg. uznania)

Jak przygotować ciasto caffé mokka?

Żółtka utrzyj z połową podanego cukru. W osobnym pojemniku ubij białka, pod koniec dodając do nich pozostałą część cukru. Za pomocą szpatułki NATUR delikatnie połącz obydwie masy. Stopniowo dodawaj do nich mąki, cynamon oraz migdały. Ciasto wyłóż na kwadratową formę SMART i piecz w temperaturze 240℃ przez 15 minut. Po upieczeniu blat przekrój na pół.

Przygotuj budyń, dodając do niego również kawę rozpuszczalną. Odstaw do wystudzenia. Następnie utrzyj masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i stopniowo dodawaj do niego budyń. Blaty przełóż połową kremu, a pozostałą częścią posmaruj wierzch i boki. Udekoruj tort według uznania, np. bitą śmietaną i ziarenkami kawy (mogą być w czekoladzie) albo kakao.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności