0

Przepis na ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia

Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dziecięce przyjęcia urodzinowe, ale nie tylko. Aby je stworzyć, musisz zakupić bądź przygotować wcześniej samodzielnie podłużne biszkopty – takie same, jak do włoskiego tiramisu. Po przygotowaniu na pewno nikt się mu nie oprze!

Składniki:

  • ok. 25 podłużnych biszkoptów
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 ml mleka 2%
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g masła
  • 2 białka ze średnich jajek
  • aromat waniliowy

Jak przygotować ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia?

Mleko wlej do rondelka GRANITEX i zagotuj je. Następnie zalej nim 250 g gorzkiej czekolady. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij ucierać masło w temperaturze pokojowej. Powinno stać się puszyste i zmienić swój kolor na niemal biały. Powoli dodawaj do niego masę czekoladowo-mleczną.

W osobnym pojemniku ubij śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmij kolejną miskę, w której należy ubić białka (powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj do nich cukier do wypieków. Mieszaj, aż ten w pełni się rozpuści. Połącz ze sobą wszystkie przygotowane masy za pomocą szpatułki. Powinny dokładnie się połączyć.

Wyłóż foremkę biszkoptami. Zalej je masą i przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wyjmij je z formy, odwracając do góry dnem. Rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Udekoruj według uznania, np. za pomocą świeżych, tropikalnych owoców. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności