Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dziecięce przyjęcia urodzinowe, ale nie tylko. Aby je stworzyć, musisz zakupić bądź przygotować wcześniej samodzielnie podłużne biszkopty – takie same, jak do włoskiego tiramisu. Po przygotowaniu na pewno nikt się mu nie oprze!
Składniki:
- ok. 25 podłużnych biszkoptów
- 350 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 ml mleka 2%
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g masła
- 2 białka ze średnich jajek
- aromat waniliowy
Jak przygotować ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia?
Mleko wlej do rondelka GRANITEX i zagotuj je. Następnie zalej nim 250 g gorzkiej czekolady. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij ucierać masło w temperaturze pokojowej. Powinno stać się puszyste i zmienić swój kolor na niemal biały. Powoli dodawaj do niego masę czekoladowo-mleczną.
W osobnym pojemniku ubij śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmij kolejną miskę, w której należy ubić białka (powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj do nich cukier do wypieków. Mieszaj, aż ten w pełni się rozpuści. Połącz ze sobą wszystkie przygotowane masy za pomocą szpatułki. Powinny dokładnie się połączyć.
Wyłóż foremkę biszkoptami. Zalej je masą i przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wyjmij je z formy, odwracając do góry dnem. Rozpuść czekoladę i polej nią ciasto. Udekoruj według uznania, np. za pomocą świeżych, tropikalnych owoców. Smacznego!