0

Przepis na cytrynowy torcik na kruchym cieście

Słodki smak sernika, połączony z zapachem cytryny oraz czekoladową polewą sprawi, że wszyscy domownicy będą musieli spróbować tego wypieku! Ten sernik na kruchym cieście doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju okazje. Jeśli lubisz piec, koniecznie musisz spróbować go przygotować.

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego tłustego sera
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 230 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Polewa (opcjonalnie):

  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 110 g cukru
  • 1 łyżka masła

 

Jak przygotować cytrynowy torcik na kruchym cieście?

Zimne masło, kwaśną śmietanę z lodówki, mąkę, schłodzone żółtka i proszek do pieczenia zagnieć razem, tworząc kruche ciasto. Schładzaj je w lodówce przez minimum godzinę, a następnie rozwałkuj je i wytnij okręgi o średnicy tortownicy. Piecz je w temperaturze 180-200°C przez 15-20 minut. Powinno wyjść ok. 4-5 blatów. Możesz używać do tego tortownicy SMART lub SMART BLACK.

Ser przemiel co najmniej 2-3 razy. Nie używaj gotowej masy do serników!  W rondelku SIMPLE na małym ogniu rozpuść masło. Rozpocznij ucieranie i w trakcie dodaj do niego cukier i serowe kulki oraz żółtka. Na końcu dodaj budyń, rodzynki i aromat.

Przygotowane blaty ciasta przekładaj masą serową. Ostatnią warstwą powinno być ciasto! Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Mleko, kakao oraz cukier zagotuj. Wyłącz gaz i dodaj masło. Zaczekaj, aż temperatury się wyrównają i wymieszaj do połączenia się składników. Nałóż polewę na ciasto. Możesz udekorować je według uznania, np. owocami, czy bitą śmietaną.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności