Delfinacka ziemniaczana zapiekanka to pyszne wegetariańskie danie, któremu smak nadaje wyjątkowy, francuski ser. To w gruncie rzeczy kilka składników, które połączone ze sobą tworzą prawdziwą feerię smaków. Warto więc przygotować je na obiad, aby sprawdzić ciekawe sposoby na przygotowanie ziemniaków.
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg ziemniaków
- 150 ml śmietany o rzadkiej konsystencji
- Sól i pieprz wg. uznania
- 200 g startego sera Comté
- 100 g masła
Składniki na danie dla 5 osób.
Jak przygotować delfinacką ziemniaczaną zapiekankę?
Piekarnik rozgrzej do 200℃. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, a następnie natrzyj nim brzegi formy ceramicznej do zapiekania. Dno oraz boki natłuść masłem.
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połowę wyłóż na dnie naczynia. Posyp startym serem solą i pieprzem (użyj ¾ składników). Masło pokrój w niewielką kostkę i również posyp nim danie. Na wierzchu rozłóż ziemniaki. Posyp pozostałym serem i masłem. Posól i popieprz według uznania.
Do formy wlej śmietanę, robiąc to przy ściankach naczynia. Zapiekaj przez ok. 35 minut, aż całość zmięknie, a ziemniaki się zarumienią. Możesz podawać z drobiem i innym pieczonym mięsem. Zaprezentuj potrawę na stole w naczyniu do zapiekania, ale nie zapomnij o eleganckiej zastawie stołowej, np. skomponuj wyjątkowy zestaw talerzy oraz sztućców RETRO. Smacznego!