0

Przepis na delfinacką ziemniaczaną zapiekankę (Pommes dauphine)

Delfinacka ziemniaczana zapiekanka to pyszne wegetariańskie danie, któremu smak nadaje wyjątkowy, francuski ser. To w gruncie rzeczy kilka składników, które połączone ze sobą tworzą prawdziwą feerię smaków. Warto więc przygotować je na obiad, aby sprawdzić ciekawe sposoby na przygotowanie ziemniaków.

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 ml śmietany o rzadkiej konsystencji
  • Sól i pieprz wg. uznania
  • 200 g startego sera Comté
  • 100 g masła

Składniki na danie dla 5 osób.

Jak przygotować delfinacką ziemniaczaną zapiekankę?

Piekarnik rozgrzej do 200℃. Czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, a następnie natrzyj nim brzegi formy ceramicznej do zapiekania. Dno oraz boki natłuść masłem.

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Połowę wyłóż na dnie naczynia. Posyp startym serem solą i pieprzem (użyj ¾ składników). Masło pokrój w niewielką kostkę i również posyp nim danie. Na wierzchu rozłóż ziemniaki. Posyp pozostałym serem i masłem. Posól i popieprz według uznania.

Do formy wlej śmietanę, robiąc to przy ściankach naczynia. Zapiekaj przez ok. 35 minut, aż całość zmięknie, a ziemniaki się zarumienią. Możesz podawać z drobiem i innym pieczonym mięsem. Zaprezentuj potrawę na stole w naczyniu do zapiekania, ale nie zapomnij o eleganckiej zastawie stołowej, np. skomponuj wyjątkowy zestaw talerzy oraz sztućców RETRO. Smacznego!

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności