0

Przepis na dorsza po grecku

Dorsz po grecku to przepis na rybę, która musi znaleźć się na każdym świątecznym stole, ale nie tylko. Co ciekawe, mimo swojej nazwy to typowo polska potrawa, która pojawia się w kuchni głównie w naszym regionie. Bazą do przygotowania sosu jest marchew i koncentrat pomidorowy, które nadają mu charakterystyczny kolor.

Składniki:

  • 500 g dorsza
  • 2-3 łyżki oleju

Sos grecki:

  • 80 g marchewki
  • 50 g selera
  • 50 g pietruszki
  • 80 g cebuli
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól i cukier do smaku
  • sok cytrynowy lub ocet wg. uznania
  • pieprz i słodka bądź ostra papryka do smaku

Jak przygotować dorsza po grecku?

Dorsza oczyść. Jeśli jest taka potrzeba, stwórz z niego filety. Zdejmij skórę i krojąc w poprzek, stwórz porcje o szerokości ok. 4 cm. Używaj do tego świeżo naostrzonego noża. Zrobisz to za pomocą ostrzałki GRANITEX. Kawałki posól i usmaż.

Zacznij przygotowywać sos grecki. Warzywa oczyść i obierz, jeśli jest taka potrzeba, a następnie pokrój w cienkie paseczki. W rondelku GRANITEX rozgrzej tłuszcz, a następnie włóż do niego pokrojone warzywa. Zasmażaj przez chwilę, dodając 2-3 łyżki wody. Posól do smaku i duś, aż wszystko stanie się miękkie. Na samym końcu dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw cukrem, sokiem cytrynowym, pieprzem oraz papryką (może być ostra). Jeśli czujesz taką potrzebę, dodaj także musztardę. Sos po przygotowaniu powinien mieć gęstą konsystencję.

Rybę wyłóż na półmisek lub duży talerz pozbawiony kołnierza, np. FLOW. Obłóż ją schłodzonym wcześniej sosem. Możesz ozdobić danie liściami sałaty lub jarmużu. Można je podawać na ciepło lub zimno.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności