Duszona wieprzowina to pyszne danie, które przygotujesz z np. łopatki. Aby danie było aromatyczne, użyj odrobiny kminku oraz cebuli. Ważny jest również wybór odpowiedniego tłuszczu, który nie powinien zbyt szybko spalać się w warunkach kuchennych, ale jednocześnie będzie miał głęboki smak. Z tego powodu idealne może okazać się mało klarowane.
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula
- 50 g tłuszczu, np. masła klarowanego
- sól wg. uznania
Jak przygotować duszoną wołowinę?
Mięso dokładnie oczyść, a następnie posól. Rozgrzej tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT i zarumień na niej wieprzowinę. Następnie przełóż ją do brytfanny GRANITEX, dodaj 2-3 łyżki wody i duś pod przykryciem.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zarumień pokrojoną na drobne kawałeczki cebulę. Użyj do tego ostrego noża. Aby upewnić się, że narzędzie jest w idealnym stanie, przed przejściem do krojenia, naostrz go za pomocą ostrzałki. Dodaj cebulę do mięsa. Pieczeń posyp kminkiem i dalej duś pod przykryciem, aż stanie się miękka. W trakcie gotowania uzupełniaj płyn, używając aromatyzera znajdującego się w przykrywce brytfanny GRANITEX.
Duszoną wołowinę podawaj na półmisku ozdobionym ulubionymi warzywami.