0

Przepis na duszoną wieprzowinę

Duszona wieprzowina to pyszne danie, które przygotujesz z np. łopatki. Aby danie było aromatyczne, użyj odrobiny kminku oraz cebuli. Ważny jest również wybór odpowiedniego tłuszczu, który nie powinien zbyt szybko spalać się w warunkach kuchennych, ale jednocześnie będzie miał głęboki smak. Z tego powodu idealne może okazać się mało klarowane.

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 1  łyżeczka kminku
  • 1 cebula
  • 50 g tłuszczu, np. masła klarowanego
  • sól wg. uznania

Jak przygotować duszoną wołowinę?

Mięso dokładnie oczyść, a następnie posól. Rozgrzej tłuszcz na patelni z nieprzywierającą powłoką MONOLIT i zarumień na niej wieprzowinę. Następnie przełóż ją do brytfanny GRANITEX, dodaj 2-3 łyżki wody i duś pod przykryciem.

Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zarumień pokrojoną na drobne kawałeczki cebulę. Użyj do tego ostrego noża. Aby upewnić się, że narzędzie jest w idealnym stanie, przed przejściem do krojenia, naostrz go za pomocą ostrzałki. Dodaj cebulę do mięsa. Pieczeń posyp kminkiem i dalej duś pod przykryciem, aż stanie się miękka. W trakcie gotowania uzupełniaj płyn, używając aromatyzera znajdującego się w przykrywce brytfanny GRANITEX.

Duszoną wołowinę podawaj na półmisku ozdobionym ulubionymi warzywami.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności