0

Przepis na francuską potrawkę z kurczaka (Poulet à la française)

Francuska potrawka z kurczaka to danie pełne różnorodnych aromatów. Listek laurowy, tymianek i zielona pietruszka, a także dodatek skórki cytryny sprawiają, że posiłek będzie nie tylko wyśmienicie pachniał, ale również wyjątkowo smakował.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczaka
  • 50 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 600 ml bulionu z kurczaka
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka zielonej pietruszki
  • 15 małych cebulek
  • 350 g pieczarek
  • 2 żółtka
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • dodatkowo: posiekana natka pietruszki, posiekany tymianek
  • sól i pieprz wg. uznania
  • sok i skórka z 1 cytyrny
  • 50 ml mleka
  • plasterki cytryny wg. uznania

Składniki na danie dla 4 osób.

Jak przygotować francuską potrawkę z kurczaka?

Na głębokiej patelni GRANITEX rozpuść 3 łyżki masła. Połóż na niej kurczaka pokrojonego na ćwiartki i smaż go na małej mocy kuchenki przez ok. 6-7 minut. Powinien utracić swoją różową barwę w trakcie. Nie doprowadzaj do jego przyrumienienia! Mięso możesz podzielić też na mniejsze partie. Gdy go podsmażysz, wyjmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.

Masło, które pozostało na patelni, wymieszaj z mąką i podgrzewaj na niewielkiej mocy kuchenki. Cały czas mieszaj. Po ok. 1 minucie powinna powstać biała lub słomkowa zasmażka. Patelnie odstaw z grzania i dodawaj do niej bulion, cały czas mieszając, aż sos stanie się idealnie gładki. Dodaj do niego sok z cytryny i skórkę cytrynową, po czym znów postaw na kuchence. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejsz płomień i gotuj przez kolejną minutę.

Następnie włóż kurczaka na do brytfanny NATUR IRON i dodaj listek laurowy oraz gałązki natki pietruszki oraz tymianku. Zalej sosem, który powinien niemal całkowicie przykryć mięso. Jeśli jest inaczej to znak, że należy dodać do niego bulion. Wszystko zagotuj i zmniejsz płomień. Duś przez 30 minut na niewielkiej mocy kuchenki.

Na patelni rozpuść pozostałą część masła na niewielkiej patelni. Dodaj do niej obraną i pokrojoną cebulę. Smaż na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale nie przyrumienić. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij cebulę z patelni i dodaj ją do kurczaka. Nie czyszcząc naczynia, wyłóż na nie pieczarki i duś je przez 2 minuty. Dodaj je do kurczaka na 10 minut przed końcem duszenia.

Sprawdź, czy kurczak jest już miękki. Jeśli wypływa z niego klarowny sos, to oznacza, że możesz go wyjmować. Przełóż kurczaka oraz warzywa na półmisek, usuwając listek laurowy i gałązki.

Żółtka rozmieszaj ze śmietaną i dodaj do nich kilka łyżek gorącego sosu. Następnie przelej całość do brytfanny i wolno podgrzewaj przez 3 minuty. Sos cały czas mieszaj i nie doprowadź do zagotowania się. Jeśli jest potrzeba, dodaj do niego odrobinę mleka. Przypraw według własnego uznania, dodaj posiekaną natkę pietruszki i polej nim kurczaka ułożonego już na półmisku. Ozdób za pomocą plasterków cytryny. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Warto rozłożyć na stole serwis obiadowy z unikatowej porcelany ROYAL IVORY PORCELAIN. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności