0

Przepis na jagodowy sernik z ciastem kruchym

Jagody to owoce uwielbiane przez wielu. Ich głęboka barwa oraz smak od razu przywodzą na myśl lato. Przygotuj więc smaczny sernik z ich dodatkiem na bazie z ciasta kruchego. Możesz wykorzystać również mrożone owoce, przywołując wspomnienie ciepłych dni nawet mroźną zimą.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 450-500 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g białego tłustego sera
  • 120 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 10 g cukru waniliowego
  • 500 g jagód, np. borówek amerykańskich
  • 100 g drobnego cukru do wypieków

Lukier:

  • 2 łyżki gorącej wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 170 g cukru pudru

 

Jak przygotować jagodowy sernik z ciastem kruchym?

Zimne masło, schłodzone żółtka i cytrynę wyjmij z lodówki. Zagnieć je razem z suchymi składnikami na kruche ciasto. Włóż je na ok. godzinę do lodówki, a następnie wyłóż je na dwie kwadratowe formy SMART. Znów wstaw je do lodówki na minimum 30 minut, a następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Wystudź je.

Jagody włóż do rondelka SIMPLE razem z cukrem i cukrem waniliowym (nie używaj cukru wanilinowego!). Uwaga, możesz odłożyć część do dekoracji! Duś je przez chwilę, aż prawie zmienią się w dżem.

Zmiel kilkukrotnie ser, dodaj do niego cukier puder oraz żółtka, ubitą śmietanę oraz żelatynę. Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki. Jeden blat ciasta posmaruj jagodami. Ułóż na nich masę serową i przykryj drugim blatem ciasta.

Przygotuj lukier, mieszając wodę, sok z cytryny i cukier puder. Możesz dodawać składniki, aby dopasować gęstość lukru do własnych preferencji. Polej nim sernik i udekoruj owocami wedle uznania. Smacznego!

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności