Jagody to owoce uwielbiane przez wielu. Ich głęboka barwa oraz smak od razu przywodzą na myśl lato. Przygotuj więc smaczny sernik z ich dodatkiem na bazie z ciasta kruchego. Możesz wykorzystać również mrożone owoce, przywołując wspomnienie ciepłych dni nawet mroźną zimą.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450-500 g mąki
- 200 g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g białego tłustego sera
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g jagód, np. borówek amerykańskich
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
- 170 g cukru pudru
Jak przygotować jagodowy sernik z ciastem kruchym?
Zimne masło, schłodzone żółtka i cytrynę wyjmij z lodówki. Zagnieć je razem z suchymi składnikami na kruche ciasto. Włóż je na ok. godzinę do lodówki, a następnie wyłóż je na dwie kwadratowe formy SMART. Znów wstaw je do lodówki na minimum 30 minut, a następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Wystudź je.
Jagody włóż do rondelka SIMPLE razem z cukrem i cukrem waniliowym (nie używaj cukru wanilinowego!). Uwaga, możesz odłożyć część do dekoracji! Duś je przez chwilę, aż prawie zmienią się w dżem.
Zmiel kilkukrotnie ser, dodaj do niego cukier puder oraz żółtka, ubitą śmietanę oraz żelatynę. Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki. Jeden blat ciasta posmaruj jagodami. Ułóż na nich masę serową i przykryj drugim blatem ciasta.
Przygotuj lukier, mieszając wodę, sok z cytryny i cukier puder. Możesz dodawać składniki, aby dopasować gęstość lukru do własnych preferencji. Polej nim sernik i udekoruj owocami wedle uznania. Smacznego!