Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Jagody to owoce uwielbiane przez wielu. Ich głęboka barwa oraz smak od razu przywodzą na myśl lato. Przygotuj więc smaczny sernik z ich dodatkiem na bazie z ciasta kruchego. Możesz wykorzystać również mrożone owoce, przywołując wspomnienie ciepłych dni nawet mroźną zimą.
Co jest potrzebne do stworzenia jagodowego sernika?
- 450-500 g mąki
- 200 g masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 500 g białego tłustego sera
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2,5 łyżki żelatyny
- 10 g cukru waniliowego
- 500 g jagód, np. borówek amerykańskich
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Lukier:
- 2 łyżki gorącej wody
- łyżeczka soku z cytryny
- 170 g cukru pudru
Jak przygotować jagodowy sernik z ciastem kruchym?
Zimne masło, schłodzone żółtka i cytrynę wyjmij z lodówki. Zagnieć je razem z suchymi składnikami na kruche ciasto. Włóż je na ok. godzinę do lodówki, a następnie wyłóż je na dwie kwadratowe formy SMART. Znów wstaw je do lodówki na minimum 30 minut, a następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Wystudź je.
Jagody włóż do rondelka SIMPLE razem z cukrem i cukrem waniliowym (nie używaj cukru wanilinowego!). Uwaga, możesz odłożyć część do dekoracji! Duś je przez chwilę, aż prawie zmienią się w dżem.
Zmiel kilkukrotnie ser, dodaj do niego cukier puder oraz żółtka, ubitą śmietanę oraz żelatynę. Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki. Jeden blat ciasta posmaruj jagodami. Ułóż na nich masę serową i przykryj drugim blatem ciasta.
Przygotuj lukier, mieszając wodę, sok z cytryny i cukier puder. Możesz dodawać składniki, aby dopasować gęstość lukru do własnych preferencji. Polej nim sernik i udekoruj owocami wedle uznania. Smacznego!
Czym są jagody?
Jagody to rodzaj owocu o specyficznej budowie. Choć zwykle używa się tego słowa w kontekście owoców leśnych, borówek, porzeczek itd., to tak naprawdę można do nich zaliczyć również awokado, arbuzy czy dynie. W gastronomii i w przepisach niemal zawsze jednak słowo „jagody” jest synonimem właśnie dla owoców leśnych i podobnych.
Dlaczego do słodkich przepisów nie należy używać odtłuszczonego sera?
Od tłustości sera zależy między innymi jego konsystencja. Jeśli użyjesz takiego, który został niemal pozbawiony tłuszczu to istnieje szansa, że przygotowywana masa nie wyjdzie tak, jak powinna. Ponadto tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też przynajmniej pewna jego ilość jest przydatna w różnorodnych przepisach, nie tylko tych słodkich.
Czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?
Cukier waniliowy zawiera dodatek naturalnej laski wanilii. Z kolei cukier wanilinowy zawiera syntetyczny aromat. Z tego powodu jest produktem tańszym i niższej jakości.